Advocaat van Louwes komt met nieuw herzieningsverzoek in Deventer moordzaak

Bron: RTVOost
Er komt opnieuw een herzieningsverzoek in de Deventer moordzaak. Dat meldt de NOS na een gesprek met Geert Jan Knoops, de advocaat van Ernest Louwes, die werd veroordeeld voor de moord op weduwe Jacqueline Wittenberg. Aanleiding voor het herzieningsverzoek zijn bevindingen van een coldcaseteam dat onderzoek deed naar het rechercheonderzoek in de moordzaak. Volgens het coldcaseteam leed de recherche aan tunnelvisie in het onderzoek.

“Het coldcaseteam heeft de afgelopen jaren het hele forensisch bewijsmateriaal bekeken en komt ook tot de conclusie dat daar de nodige omissies zijn begaan”, zegt Koops in een reactie tegen de NOS. “Onder andere bij het onderzoek naar de befaamde blouse waar het DNA van de heer Louwes op zou zijn aangetroffen. En zij concluderen ook dat er aantoonbaar door onjuiste bewaring van die blouse vlekken op die blouse zijn bijgekomen die er op de plaats delict niet waren.”

Lees meer: ‘Politie constateert nu zelf dat onderzoek Deventer moordzaak niet deugde’

Volgens Koops is dat een belangrijke bijdrage van het coldcaseteam aan de waarheidsvinding in de Deventer moordzaak. Het rapport van het coldcaseteam geeft geen antwoord op de vraag of Louwes wel of niet de dader is. Wel noemen zij nieuwe feiten ‘ontlastend’. Zo zouden er aanwijzingen zijn weggelaten uit het procesdossier.

In mei dit jaar besloot advocaat-generaal Diederik Aben bij de Hoge Raad nog dat de Deventer moordzaak vooralsnog niet zou worden herzien. Dat besluit volgde op een jarenlang onderzoek naar de Deventer moordzaak dat in mei was afgerond. De onderzoeksresultaten gaven de advocaat-generaal geen aanleiding zelf een herzieningsaanvraag in te dienen, aldus de Hoge Raad.

De Deventer moordzaak draait om de gewelddadige dood van de weduwe Jacqueline Wittenberg (60). Zij werd in september 1999 in haar huis in Deventer door verwurging en messteken om het leven gebracht. Haar financieel adviseur Ernst Louwes werd daarvoor vervolgd. De zaak heeft de gemoederen vele jaren beziggehouden en geleid tot een golf van publicaties en afgeleiden daarvan, waaronder een succesvolle film en veelbeluisterde podcast.