Afgelopen jaar meer boetes in Overijssel voor rijden onder invloed

Bron: Independer
In 2022 werden in Overijssel veel meer boetes uitgeschreven voor rijden onder invloed. In een jaar tijd werden 2.015 proces-verbalen opgemaakt, een stijging van ruim 14% ten opzichte van 2021 en het hoogste aantal boetes sinds 2011. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van meest recente Politiecijfers. Het gaat om weggebruikers die betrapt werden op rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie.

Vrijwel alle verzekeraars hebben een alcoholclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. In de polisvoorwaarden staat hoe dit precies is geregeld”, aldus autoverzekering expert Menno Dijcks van Independer.

Ondanks dat sprake is van een flinke stijging, is de toename in Overijssel minder sterk dan elders in het land. Op landelijk niveau nam het aantal proces-verbalen voor rijden onder invloed zelfs toe met 34,1%.

Grootste stijging in Almelo

Vooral in Almelo werden in 2022 flink meer weggebruikers op de bon geslingerd voor rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicijnen. In de gemeente werden vorig jaar 310 bestuurders betrapt: 70 meer dan in 2021. Ook in Enschede (+45), Zwolle (+35) en Kampen (+30) werden in 2022 veel meer bestuurders beboet dan in 2021.

Niet overal was er een stijging. Zo was er onder andere in Steenwijkerland juist sprake van een sterk dalend aantal boetes voor rijden onder invloed (-15).

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/dekking/alcohol/onderzoek/rijden-onder-invloed-2023/

Autoverzekering expert Menno Dijcks legt uit dat een nieuwe autoverzekering lastig kan zijn wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt omdat je alcohol op had. “De verzekeraar heeft in zo’n geval het recht om je autoverzekering te beëindigen. Je bent dan onverzekerd vanaf de dag dat de verzekering is opgezegd. Dit kan problemen opleveren voor een nieuwe autoverzekering. Mogelijk kun je dan alleen nog terecht bij de Vereende, waar de premie een stuk hoger is.”

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico