Dickens Festijn uitgesteld tot 2021

Foto: Ronald Hissink

FOTO: Ronald Hissink.

Het jaarlijkse Dickens Festijn in Deventer gaat dit jaar vanwege het coronavirus niet door. Evenementenbureau dEVENTer, eindverantwoordelijke en organisator van het evenement, heeft dit besluit in goed overleg met Emmy en Jan Strik, helaas moeten nemen. Het Dickens Festijn in het Bergkwartier zou op zaterdag 19 en zondag 20 december plaatsvinden.

Belangrijkste reden is dat grootschalige publieksevenementen alleen door mogen gaan als de gezondheid en veiligheid gegarandeerd kunnen worden en iedereen zich kan houden aan 1,5 meter afstand. Dat is tijdens het Dickens Festijn met duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland, honderden personages, bewoners, artiesten, koren, figuranten en deelnemers, tientallen medewerkers en vrijwilligers en het historische Bergkwartier, met haar smalle straten, niet haalbaar.
Ook de jaarlijkse kerstconcerten van ‘Deventer Kerststad’ in dat weekend gaan niet door.

Bij gezondheid en veiligheid gaat het ook om de maatschappelijke en sociale aspecten. De organisatie maakt zich sterk voor de zogenaamde code Inclusiviteit. Dit betekent dat evenementen alleen doorgaan, als iedereen daar aan kan en mag deelnemen.

dEVENTer is zich bewust van de culturele, sociale, maatschappelijke en economische impact, en vindt het zeer spijtig dit besluit te moeten nemen.

Het monumentale Bergkwartier wordt begin december dit jaar wel sfeervol versierd met kerstbomen en guirlandes in Dickens-stijl.
Bovendien verschijnt dit najaar het boek ‘Deventer ademt Dickens’: een bijzonder boek op initiatief van Steffie Schoemans met 50 persoonlijke en openhartige verhalen en foto’s van personen die betrokken zijn bij het Dickens Festijn in Deventer.

Daarnaast richten we het positieve vizier op volgend jaar: de 30e editie van het Dickens Festijn op zaterdag 11 en zondag 12 december 2021, een jubileum!