Een goed gesprek biedt oplossingen blijkt bij CBR demonstratie in Deventer

Een brief waarin staat dat de gemiddelde rijschool het slagingspercentage met tien procent moet verhogen, heeft tot ergernis geleid bij verschillende rijscholen in de gemeente Deventer. Vrijdag ochtend 2 april is om die reden ook een groots aangekondigde demonstratie georganiseerd. CBR Directeur Alexander Pechtold was daarbij aanwezig en ging in gesprek gegaan met de organisatoren van deze demonstratie.

Omstreeks 10.00 uur kwamen de eerste rijscholen uit Deventer aan bij het CBR. Allemaal kwamen zij uit onvrede over de brief die CBR Directeur Alexander Pechtold heeft gestuurd naar de rijscholen. Tijdens de demonstratie mochten er niet meer dan 75 voertuigen komen zo melde de gemeente. Daarnaast werd er streng gecontroleerd op de anderhalve meter maatregel.

Op de vraag of een demonstratie een juiste manier is om dit probleem onder de aandacht te krijgen reageerde Algemeen Directeur CBR Alexander Pechtold vrij positief. “Als je een demonstratie zo verantwoord organiseert met mondkapjes, met afstand, in de auto blijven als je niet direct nodig bent, dan vind ik het een hartstikke goed signaal. Tijdens de demonstratie was er toezicht van de handhaving en de politie, maar die waren al vrij snel weer verdwenen.

Tjidsger Postman organisator van de demonstratie vond het heel belangrijk dat deze actie tot stand kwam. “Door de brief die wij hebben gekregen waren wij nogal boos. Dat komt mede door dat wij de brief misschien niet helemaal goed hebben gelezen. Daarnaast voelden wij ons ook niet helemaal goed begrepen door Alexander Pechtold, vandaar dat wij hier met zijn allen bijeengekomen zijn.” In die brief stond onder andere dat de rijscholen hun slagingspercentage met gemiddeld tien procent moesten verhogen. Wat bij sommigen tot scheve gezichten leidde.

Dat het gesprek goed is verlopen bevestigen beide partijen. “Het gesprek is goed verlopen. Alexander heeft oprecht naar ons geluisterd, ook echt geïnteresseerd en heeft daarna erop ingesprongen met de dingen die hij wel en niet correct vond. Waar wij weer op konden antwoorden. Ik ga hier zeker met een positief gevoel weg”, geeft Postma aan. Ook Pechtold kijkt terug op een goed verlopen gesprek. “We hebben lang gesproken zoals je hebt gemerkt, daarin heb we ook alles gewisseld, goed naar elkaar geluisterd en zijn wij tot de conclusie gekomen dat wij een gezamenlijk probleem hebben.”

De grootste problemen zijn de achterstanden van de examens. Door corona hebben alle rijscholen zes maanden dicht gezeten, en datzelfde geldt voor het CBR, waardoor je tegen een achterstand aanloopt van ruim 600.000 rijexamens aanloopt. Na het gesprek kreeg Pechtold de vraag wat nou de oplossing zou kunnen zijn. “Dat zal samenwerken moeten zijn, het CBR gaat veel overwerken, gaat zoveel mogelijk mensen inzetten. De rijschoolbranche heeft mij belooft goed te gaan kijken naar het slagingspercentage en het sturen van mensen op examen als zij er echt klaar voor zijn. Dit zullen we samen moeten volhouden, aldus een positieve Pechtold.