Groene vingers gezocht voor de Groene Schoolpleinen Brigade

Vind jij het heerlijk om buiten bezig te zijn? Draai jij je handen niet om voor een flinke snoeiklus? Of heb je nog niet zo veel ervaring met het onderhouden van groen, maar lijkt het je juist leuk om dat te leren in een gezellige setting? Meld je dan aan voor de Groene Schoolpleinen Brigade via klimaatadaptatie@raalte.nl. Als Groene Schoolpleinen Brigadier help je één of meerdere scholen bij jou in de buurt om het groene schoolplein te onderhouden.

Scholen die nu meedoen zijn Basisschool Esmoreit in Luttenberg, Sint Antoniusschool in Mariënheem, Speciaal onderwijs De Zonnehof uit Raalte en KBS de Korenbloem uit Raalte. Welke onderhoudstaken de Groene Schoolpleinen Brigade uitvoert, is afhankelijk van de behoefte van de school en de mogelijkheden van de Brigadier(s) zelf. Er wordt dus samen gekeken naar de invulling om zo’n 3 á 4 keer per jaar een school te helpen met het onderhoud. Naast deze leuke en gezellige tijdsbesteding, krijgen de brigadiers gratis cursussen om kennis en kunde op te doen. En alles gaat natuurlijk samen met een goede kop koffie.

Een fijne plek om te spelen en leren Een groener plein is leerzamer, gezonder én leuker voor kinderen dan een grijs plein. Voor veel scholen is het een uitdaging om het onderhoud goed georganiseerd te krijgen. “Meer groen op het plein betekent simpelweg dat er meer gesnoeid moet worden en onderhoud kost geld. Werk waar mogelijk samen met ouders, inwoners uit de buurt, andere organisaties en leerlingen van de school. Samen kom je verder!”, aldus Edwin Buse, directeur van basisschool Esmoreit.

Subsidie voor groene schoolpleinen Naast deze brigade helpt de gemeente ook mee aan de vergroening van andere schoolpleinen door een subsidie van €5.000 beschikbaar te stellen. De subsidie kan worden aangevraagd voor de aanleg van een nieuw groen schoolplein maar ook voor beheer en onderhoud van een bestaand schoolplein. Op deze manier wil de gemeente samen met inwoners, ondernemers en scholen de omgeving blijven vergroenen. Meer weten? Neem contact op via klimaatadaptatie@raalte.nl.

Over groene Schoolpleinen De Groene Schoolpleinen Brigade is opgezet in samenwerking met Natuur voor Elkaar. Natuur voor Elkaar is een stuurgroep die bestaat uit verschillende organisaties die zich inzetten voor een groener Overijssel. Kijk op www.groeneschoolpleinenoverijssel.nl voor meer informatie.