In Welsum begon pas op 17 april 1945 de Victorie

Omdat destijds door het oorlogsgeweld de bruggen bij Deventer en Zutphen verwoest waren bedachten de Canadezen een ander plan, namelijk “Operation Cannonshot” om de IJssel over te steken.

Op 11 april 1945 werd daarom een rookgordijn gelegd ter hoogte van Gorssel en Wilp. Dit rookgordijn zette de hele omgeving in een dichte mist en 27 amfibievaartuigen staken de rivier over.

Aansluitend werd er hard gewerkt om een pontonbrug te bouwen en toen dit gereed was konden verschillende regimenten de IJssel oversteken.

Bij de felle gevechten sneuvelden 19 militairen onder wie de commandant van de 48th Highlanders of Canada, Luitenant Kolonel Donald A. Mackenzie. Tijdens de gevechtshandelingen ging in de omgeving bovendien een groot aantal boerderijen in vlammen op.

Vanaf de overzijde van de IJssel vuren Duitse troepen nog wel dagenlang granaten af, gericht op het al bevrijde Olst en Wijhe. Daarbij worden diverse mensen gedood. Welsum, iets verder zuidwaarts langs de IJssel, kan pas op 17 april de bevrijding vieren. Uiteindelijk op 19 april brengt een verkenningseenheid de Engelse 49e Infanterie Divisie ‘Polar Bear’ de Noordoost-Veluwe onder geallieerde controle.

Dat werd afgelopen weekend werd in Wilp herdacht. Bezoekers stonden oog in oog met de soldaten die werkelijk alles uit de legerkast hadden getrokken. Zo waren er voertuigen, een veldkeuken, een verbandplaats, en wapens te zien.

Shavonne Korlaar, beleidsmedewerker recreatie en toerisme van de gemeente Voorst: “Oorspronkelijk stond dit evenement al in 2020 op het programma, maar door corona is het toen uitgesteld. Ik ben heel blij dat zoveel bezoekers hier nu een kijkje komen nemen om een vleugje van de bevrijding van weleer te proeven.”

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Powered by WPeMatico