Jenneke van Doesburg: doe jij ook mee aan Frisse startmaand?

Meedoen aan een maand zonder alcohol? Jazeker! Even je lichaam (en geest) nieuw opstarten, even weer bewust worden van Rust, Reinheid, Regelmaat. Dat is beter voor een mens en zeker ook voor mij. Maar Dry January? Ik zou liever willen spreken van Droge Januari of Frisse startmaand. Spreek je moers taal. Er is al zoveel Engelse modepraat in onze taal geslopen… maar dit terzijde!
Door Jenneke van Doesburg
Wie ben ik? Een vrouw van 61, geen gezondheidsklachten, wel aanleg voor overgewicht en liefhebber van een borrel: wijn, likeur en andere sterke drank. Ik beweeg wel genoeg: dagelijks een rondje joggen met hond (’s morgens 5 km) en stevig wandelen tussen de middag, twee keer in de week een uur fitness en op de fiets naar werk en afspraken.
Ik zei het al: de aanleg voor dik worden zit in de familie. Als ik alle kilo’s optel die ik in mijn leven ben afgevallen bij de diverse dieetperiodes, kom ik ruim over de 100 kilo. En je dan heilig voornemen dat het er niet weer bij komt! Dat lukt gelukkig steeds beter en langer, maar toch moet ik toegeven dat er weer flink wat centimeters sluipend rond heupen, billen en bovenbenen zijn aangegroeid.
Daarom gaat de knop weer om op deze 1 januari 2020: geen alcohol, veel water en thee drinken en minder eten en zeker niet snoepen. Dat gaat me lukken, daar twijfel ik niet aan, ik heb het vaker gedaan, zie boven! Ik doe ook al vier jaar mee met de actie ‘Veertig dagen zonder’ in de vastentijd. De ervaring is wel dat de kilo’s eraf vliegen als je die ‘lege’ alcoholcalorieën vermijdt en de daarbij horende snacklust.
Wat is de beloning? Een goede (nog betere) conditie, meer lucht, beter slapen, bijna geen opvliegers meer (hoera!), een mooiere huid, geld over voor andere leuke dingen, geen gezeur over wie er moet rijden, ik ben dan fluitend de BOB, en natuurlijk: alles past me weer lekker ruim! Ik ben een groot liefhebber van de kringloopwinkel, de rommelmarkt en de vrijmarkt. Je wilt niet weten wat een leuke, aparte, bijzondere kleding je daar vindt! En dat past dan ook gewoon allemaal! Voor een habbekrats heb je je eigen haute couture. Vroeger bewaarde ik de grote maten nog wel eens achter in de kast, voor de ‘vette tijden’, maar die heb ik nu weggedaan (ook weer naar de kringloop, uiteraard), want je kunt beter je schepen achter je verbranden en het doel duidelijk voor ogen hebben: een gezonde, nuchtere en slanke start in het jaar 2020.
Doe je mee? Het helpt en stimuleert om samen af te vallen, af te kicken, af te tellen. Maak aan iedereen duidelijk wat je streven is, zodat je niet het gezeur krijgt van: “Doe niet zo ongezellig, ben je ziek of zo? “
Laat je bewonderen; eerst om je vastberadenheid, dan om het resultaat! Succes!
Het bericht Jenneke van Doesburg: doe jij ook mee aan Frisse startmaand? verscheen eerst op Opinie in Salland.

Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Jenneke van Doesburg: doe jij ook mee aan Frisse startmaand? verscheen eerst op Salland TV.