Joost Hemmen uit Olst is dit weekend weer Mr.Pickwick op het Dickens Festijn in Deventer 

Charles Dickens – in Deventer helemaal geen onbekende – schreef “The Pickwick Players”. Het gaat over Samuel Pickwick die in het jaar 1825 de Pickwick Club opricht.

Een variant van dit verhaal speelt 150 jaar later in Deventer. Het was een bijzondere dag in het jaar 1975, de 6e maart om precies te zijn. In kelder van Brink 6 zat een klein maar bont gezelschap. De kelder vormde een ietwat sinister decor voor de oprichting van een rugbyclub want daar er een paar jaar geleden nog een moord gepleegd, de Deventer putmoord.

Een Almeloër met de toepasselijke Hans Slim wilde destijds in binnenstad een café onder de oer-Engelse naam de Pickwick Pub beginnen en hier zou goed een rugbyclub met de naam The Pickwick Players in passen. Er was die avond voldoende belangstelling voor het plan en de ovale bal kon in Deventer gaan rollen.

Het fraaie clubhuis van de Pickwick Players op de Keizerslanden

Inmiddels zijn ze bijna vijftig jaar – en vijf clubhuizen verder. Op een kwade dag brandde de Pickwick Pub op de Brink af en alleen de luifel met de tekst Mr. Pickwicks Pub is dankzij de manmoedige inzet van de Deventer brandweer gelukkig gespaard gebleven en is sindsdien altijd meeverhuisd.

Op het clubhuis nr 5 op de Keizerslanden hangt zelfs een plaquette waarop te lezen valt dat niet verhaal gaat dat Charles Dickens in 1836 de eerste twee hoofdstukken van The Pickwick Papers tijdens een kortstondig verblijf in Deventer geschreven heeft.

Tijdens de 30e editie van het Dickens Festival dit weekend in Deventer speelt Joost Hemmen (42) uit Olst naar eigen zeggen al 12 jaar Mr Pickwick.

Hij is een van de ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver die in het historische Deventer Bergkwartier weer tot leven komen.

Joost speelt toneel bij de lokale toneelvereniging Heijermans maar zelf  heeft nog nooit rugby gespeeld en heeft ook niet de intentie om dat te gaan doen.

Ook heren van stand reizen met de trein – wel 1e klas -. Gerton van de Kamp (r) en Joost Hemmen (l) op station Olst.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Powered by WPeMatico