Na gedwongen onderbreking toch vierde editie van Raalte On Ice

Bron: Salland Centraal.

Van vrijdag 9 december tot en met zondag 8 januari kan er in het centrum van Raalte weer geschaatst worden. Na een gedwongen onderbreking door onder andere de coronapandemie van drie jaar wordt de ijsbaan weer opgebouwd op De Markt in Raalte. Ook de traditionele curlingcompetitie wordt weer gehouden.

Reconstructie en gepuzzel

Er zijn enkele aanpassingen in verband met de bouwwerkzaamheden in het centrum van Raalte. De baan met overkapping blijft even groot, maar krijgt nu vier open kanten. En er komt een aparte, losstaande tent voor de horeca om op te warmen.

Het was een puzzel om de vierde editie van Raalte on Ice te organiseren, zo vertelt voorzitter Martijn ter Haar. “Door corona is het hele landschap in de evenementenbranche flink veranderd. We moesten bijvoorbeeld flink zoeken naar een bedrijf dat de overkapping gaat leveren.” Daarnaast zijn er de nu gestarte werkzaamheden voor de reconstructie van de Markt. Klink-Nijland is inmiddels aan de slag gegaan op het (verhoogde) deel van de Markt aan de kant van de Plaskerk.

“Bij onze voorbereidingen was niet direct vanaf het begin duidelijk hoe de planning van dat werk zou zijn. Daarom hebben we gekozen voor een ijsbaan en een aparte tent voor het IJscafé. Benny Poppe van Hotel de Zwaan neemt hiervoor de organisatie op zich, vertelt bestuurslid Roné van der Vliet. Wat dus kan betekenen dat er ook na de komende editie een vervolg komt. Secretaris Raymond Rienties houdt daarvoor nog een kleine slag om de armen; “Met de huidige opzet kunnen we in ieder geval komende jaren terecht op het evenementendeel van de gereconstrueerde Markt.” Want financieel alles rond krijgen blijft een flinke uitdaging, zo geeft de voorzitter toe. “We hebben bewust de kaarten voor een dagje schaatsen niet duurder gemaakt, die blijven 6 euro. Gelukkig zijn de meeste sponsors ons trouw gebleven. En ook van de gemeente Raalte krijgen we veel steun bij de organisatie.”

Energieprijzen
En dan zijn er nog de dit jaar enorm gestegen energieprijzen. Het maken en exploiteren van een tijdelijke ijsbaan kost uiteraard energie, ook al levert het gebruikte systeem van leverancier Ice-World een besparing op tot 40 procent. Om het milieu zo min mogelijk te belasten, compenseert het bedrijf in Soest daarom 100 procent van haar CO2-uitstoot met de aanplant van mangrovebossen in Myanmar. Zo mogelijk worden alternatieve brandstoffen zoals sojabiodiesel gebruikt, worden alle materialen gerecycled en wordt er alleen met milieuvriendelijke koelmiddelen gewerkt.

Wordt schaatsen duurder en is het voor iedereen?

Toch snapt het bestuur van Raalte on Ice best dat er misschien vragen zullen komen; moet je in een tijd van hoge energieprijzen, waarbij sommigen moeite hebben om de gas- en stroomrekening te betalen, wel een tijdelijke ijsbaan willen hebben en gaan de tarieven dan omhoog? “Het is ook een heel terechte vraag, maar het is en blijft natuurlijk heel belangrijk dat we kinderen vooral in beweging krijgen. En dat kan met een dagje lekker schaatsen dus. Sinds de vorige keer in 2019 is er alweer bijna een nieuwe generatie schooljeugd. We hebben inmiddels de Raalter scholen geïnformeerd over de mogelijkheden om klassikaal of met de hele school te komen schaatsen en daar zijn de reacties erg enthousiast. Basisschool De Kwintijn vertelt in een reactie aan Salland1 dat de lessen voor schoolgaande jeugd van groep 6 tot en met groep 8 gratis worden aangeboden.”

Maar is het na schooltijd voor iedereen te betalen om te komen schaatsen, en hoe zit dat met mensen met een laag inkomen?

Stichting Leergeld-medewerker Annie Kappert heeft helaas nog niets vernomen van de organisatie en hoopt dat ook het schaatsen voor iedereen toegankelijk is en dat het kopje chocolademelk niet idioot veel gaat kosten. “Zo is een middagje schaatsen alleen maar voor mensen met hogere inkomens en dat zien we liever anders, zo vertelt ook een medewerker van Humanitas aan Salland1. Het moet geen elite-verhaal worden.”

Sfeer in het centrum

Organisator Raymond Rienties is vooral blij voor de sfeer in het dorp dat het evenement weer doorgaat. “En dat er wat leuks gebeurt zoals dus Raalte on Ice.”

De vierde editie is qua programma verder in grote lijnen ongewijzigd. Emily Poppe volgt Miriam Poppe op als coördinator van de populaire curlingcompetitie ’s avonds voor bedrijfs-, familie- en vriendenteams; schaatser Jan Holterman is weer bereid gevonden om schaatslessen aan de Raalter jeugd te geven en de mannen van het koor de Roalter Jongs zijn elke dag aanwezig voor het uitlenen en inleveren van de speciale schaatsen. De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan.

Donderdag 8 december is ijsmeester Jan Bouwmeester bij ons te gast in Salland Magazine. Vrijdag wordt de ijsbaan op spectaculaire wijze geopend en is de hele avond toegang tot de ijsbaan gratis.

Meer info www.raalteonice.nl