Nieuwe Fraterhuis Talks over Elevated horror met Zwolse filmmaker Fokke Baarssen

De Fraterhuis Talk op woensdagavond 4 januari staat in het teken van Elevated horror:
monsters als metafoor voor je eigen demonen. De Zwolse filmregisseur Fokke Baarssen is
deze keer te gast en hij zal ons meenemen in zijn onderzoek naar dit moderne genre.
Elevated horror: monsters als metafoor voor je eigen demonen.

De Zwolse filmregisseur Fokke Baarssen gaat in 2023 een nieuwe korte speelfilm maken en waagt zich daarmee aan een voor hem nieuw genre: de horrorfilm. Zijn eigen ervaringen met rouwverwerking verweeft hij in het script, met als doel een elevated horrorfilm te maken. Het subgenre van elevated horror gebruikt de beeldtaal van het horrorgenre om diepere thema’s als verlies, rouw en trauma aan te kaarten, zodat een film meer wordt dan een oppervlakkige griezelfilm.

Aan de hand van voorbeelden uit de moderne filmgeschiedenis (Men [2022], The Night House [2020], Hereditary [2018], The Babadook [2014]) neemt Fokke Baarssen ons mee in zijn onderzoek naar het moderne genre.

Fraterhuis Talks
Filmtheater Fraterhuis presenteert sinds oktober 2022 de Fraterhuis Talks. Korte lezingen over maatschappelijke thema’s in de cinema en beeldcultuur door wisselende gastsprekers. De Fraterhuis Talks vinden iedere eerste woensdagavond van de maand plaats van 20.00 tot 21.15 uur in het Fraterhuis. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om na te borrelen en praten. De entree van 5 euro is inclusief een kaartje voor een filmvoorstelling naar keuze in het Fraterhuis.

Fraterhuis Academie
De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. De activiteiten worden doorgaans
gegeven in het Filmtheater Fraterhuis, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle.

Beeldbepalend
Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.