Oekraïense vluchtelingen in voormalige Rabobank Wijhe

De gemeente Olst-Wijhe gaat in het voormalige gebouw van de Rabobank aan de Oranjelaan in Wijhe 50/60 opvangplekken maken voor Oekraïners die daar maximaal twee jaren kunnen verblijven. De opvang van Oekraïense vluchtelingen gebeurt in nauwe samenwerking met de Veiligheidsregio IJsselland.  Alle veiligheidsregio’s in Nederland zijn door het Rijk gevraagd om extra plekken te realiseren voor de opvang van statushouders, asielzoekers en Oekraïners.

Opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen
Op dit moment zijn er 20 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen aan de Bevrijdingsweg op de Eikelhof en acht plekken aan de Beatrixlaan in Wijhe. Daarnaast worden zo’n 30 Oekraïense vluchtelingen opgevangen bij particulieren. We hebben naar meer opvangmogelijkheden gekeken. Een locatie aan de Langstraat in Wijhe is na onderzoek afgevallen, we kiezen voor opvang in het voormalige gebouw van de Rabobank.

Voormalige Rabobank Wijhe
In de voormalige Rabobank worden 13 woonunits gerealiseerd voor 4 tot 6 personen. Dit kan op een eenvoudige manier. Deze woonunits bestaan uit een woonkamer en twee of drie slaapkamers. In de centrale hal komt een gemeenschappelijke ruimte en speelruimte voor kinderen. Daarnaast komen er een algemene kookunit en algemene sanitaire voorzieningen. Een locatiemanager zal het aanspreekpunt zijn voor zowel de Oekraïners als omwonenden. Het is nu nog niet bekend wanneer de vluchtelingen hier gaan wonen. Dit is afhankelijk van het aantal vluchtelingen dat moet worden opgevangen en het verbouwen/inrichten van de opvanglocatie. De werkzaamheden van het gebouw zullen zo’n twee maanden in beslag nemen.

Contact met omwonenden
Natuurlijk vraagt deze opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen om zorgvuldige communicatie met omwonenden en omliggende bedrijven. Zij zijn vandaag geïnformeerd. De omwonenden van het voormalige Rabobankgebouw worden uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst als de locatie klaar voor gebruik is. Hier kunnen zij terecht met vragen of opmerkingen en kunnen een kijkje nemen in de tijdelijke opvanglocatie.