Onze provincie volgend jaar gastprovincie van de nationale viering bevrijding

De Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei 2023. Zal in Overijssel volgend jaar haar gastlocatie hebben Op 5 mei verzorgt de provincie samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Zwolle, Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel en de NOS een bijzonder programma vanuit het achter het festival terrein liggende provinciehuis en op het festivalterrein zelf in het Park de Wezenlanden in onze buurgemeente Zwolle. Ook in aanloop naar Bevrijdingsdag vinden er elders in onze provincie diverse activiteiten plaats. Of deze activiteiten ook in Salland te vinden zijn is op dit moment niet duidelijk.

Onderdeel van het programma in het Zwolse provinciehuis is de 5 mei-lezing die door de NOS wordt uitgezonden. Wie de 5 mei-lezing dit jaar zal houden, wordt begin 2023 bekend gemaakt. Aansluitend op het programma in het provinciehuis wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken op het Bevrijdingsfestival in Zwolle als startsein voor alle 5 mei-vieringen in het land.

“We voelen ons erg vereerd dat we dit jaar gastprovincie mogen zijn”, aldus commissaris van de Koning Andries Heidema in Overijssel. “Zeker in een tijd waarin het besef van oorlog en vrijheid heel groot is. Dat is ook echt iets dat we in het programma een plek willen geven.” Burgemeester Peter Snijders van Zwolle sluit zich daarbij aan. “Het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle is al jaren de grootste van het land en trekt een heel divers publiek. Dat gaan we ook terugzien in de viering straks, met een gevarieerd programma dat past in deze bijzondere tijd.”
Ook de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam krijgt komend jaar een Overijssels tintje. Zo zullen Overijsselse scholieren bloemen leggen bij het Nationaal Monument en worden scouts uit Overijssel gevraagd om te ondersteunen bij het leggen van de kransen en het hijsen van de vlaggen tijdens de herdenkingsplechtigheid.