Open Muziekestafette Heino wint Goudhaentje 2019

De Open Muziekestafette Heino is het Goudhaentje 2019. Dit maakte burgemeester Martijn Dadema vanavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Raalte bekend. De tweede plaats was voor de vrienden van het Hofstedehuis, het multifunctioneel veld Lierderholthuis eindigde op de derde plek.
De Open Muziekestafette Heino ging met het Goudhaentje én de cheque van 1000 euro naar huis. Burgemeester Martijn Dadema lichtte toe: ‘Samen muziek maken verbindt en brengt vreugde. Als jury vinden we de open muziekestafette inspirerend én een mooie manier om Heino op de kaart te zetten.’
Tijdens de Open Muziekestafette zijn er in twee dagen tijd 55 optredens van muziekverenigingen, koren, ensembles en solisten. In 2019 deden meer dan 1000 muzikanten mee. Het evenement in de Nikolaaskerk trok meer dan 4000 bezoekers.
Tweede en derde plaats
De andere finalisten waren de Vrienden van het Hofstedehuis en het multifunctionele veldje in Lierderholthuis. De Vrienden van het Hofstedehuis die op de tweede plek eindigden wonnen een bedrag van 500 euro. De hechte club vrijwilligers zet zich in voor de bewoners van het Hofstedehuis in Raalte. Dankzij hun inzet komen bewoners meer buiten, blijven ze in bewegen én doordat ze buiten zijn leggen ze makkelijker contact met de mensen op straat.
In Lierderholthuis heeft het hele dorp zich ingezet om met elkaar een multifunctioneel veld te realiseren. ‘Bewegen is ontmoeten’ is daar het uitgangspunt. Het veld biedt zoveel mogelijkheden dat stilzitten haast onmogelijk wordt. Door te bewegen blijven mensen langer fit en vitaal. Doordat het tegelijkertijd ontmoeting stimuleert heeft het veldje ook een verbindende factor.
Publieksstemmen
Iedereen kon zijn of haar favoriete initiatief aandragen voor het Goudhaentje. Uit alle negen dorpen zijn inzendingen binnengekomen voor nominatie voor het Goudhaentje 2019. Uit de nominaties koos de jury de nummers één, twee en drie. Daarna was het publiek weer aan zet en kon iedereen stemmen op een van de drie finalisten. De stem van het publiek telde even zwaar als de stem van de jury.
De jury
De jury bestond uit: Martijn Dadema, Jenneke van Doesburg (Luttenberg 700), Klaas Koekkoek, Raalte (Annahuis, Plaskerk, boerderij Strunk), Andrea Kleinherenbrink PB Nieuw Heeten, Emiel Gerner (Raadslid VVD).
In de keuze om de drie finaleplekken heeft de jury de volgende afwegingen meegenomen:
Zorgt het initiatief ervoor dat onze gemeente een nog betere plek wordt om te wonen?
Inspireert het initiatief andere mensen?
Verdient het initiatief een extra steuntje in de rug?
Is het initiatief origineel of onderscheidend?
Is het initiatief geen eendagsvlieg, maar een echt blijvertje in onze gemeente?
Het bericht Open Muziekestafette Heino wint Goudhaentje 2019 verscheen eerst op Salland TV.