Overijssel zet morgen stap naar eerste officiële hittegolf sinds twee jaar

Overijssel gaat een hoogzomerse week tegemoet, die naar verwachting leidt tot de eerste officiële hittegolf sinds twee jaar. Morgen gaat het van start met een temperaturen die provincie breed boven de 25 graden uitkomen. De thermometer zal in de dagen daarna gestaag oplopen tot mogelijk zelfs 35 graden in het weekeinde. Dat meldt Weeronline.nl

Voor een officiële hittegolf moet het minimaal vijf dagen op rij 25 graden of warmer zijn, waarvan drie dagen 30 graden of meer. Dat lijkt er deze week zeker in te zitten, omdat een oostenwind vanuit Duitsland gestaag warme lucht de provincie inblaast. Vanaf woensdag worden waarschijnlijk de eerste dertigers gemeten op Overijsselse weerstations en de dagen daarna kan het in steeds meer delen van de provincie ruim boven de 30 graden worden. De hoogste temperaturen worden komend weekend bereikt.

Geen plaknachten

In tegenstelling tot 19 juli, toen ook even tropische hitte Overijssel bereikte en ons benauwde plaknachten bezorgde, mogen we nu rekenen op koelere nachten. De oostenwind zorgt ervoor dat schroeihitte zoals in juli achterwege blijft en de lucht bovendien heel droog is. Daardoor voelt het niet benauwd aan en zijn de nachten ook nog eens relatief fris. Het kwik varieert op het koudste moment van de nacht van 13 graden op het platteland tot 18 graden in de stad.

Yannick Damen, meteoroloog bij Weeronline: “Dat we van plaknachten gespaard blijven maakt de hittegolf ook overdag een stuk dragelijker. Door de koele nachten kunnen de ramen voldoende lang open om het in huis een beetje af te laten koelen.”

Mocht het tot een officiële hittegolf komen, dan is dat voor het eerst in twee jaar. De laatste keer dat Overijssel met een hittegolf te maken had was in augustus 2020. Toen duurde de hittegolf bijzonder lang met dertien tropische dagen op rij. Zolang zit er ditmaal niet in. Volgende week draait de wind mogelijk van oost naar zuidwest. Daarmee krijgen we met vochtigere lucht te maken, waardoor het wel drukkend warm aan kan voelen, maar de scherpste kanten van de hitte eraf gaat. Waarschijnlijk blijft de temperatuur hangen rond de 25 graden.

Extreem droog jaar

De kans op een regen of onweersbui neemt volgende week toe, maar dat zal niet veel veranderen aan de droogte. Met de hitte van deze week loopt het neerslagtekort op naar 270 millimeter en daarmee komen we in de buurt van het extreem droge jaar 2018. Er is maandenlang meer regen dan normaal nodig om de negatieve gevolgen weg te werken.