Rob Poelman: Simpele duurzaamheid

“Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen” Verenigde Naties in het rapport “Our Common future”.

Door Rob Poelman

Duurzaamheid is voor velen niet zo simpel. Wat wel simpel is zijn wat simpele voorbeelden van maatschappelijk verantwoord leven die velen hopelijk zullen herkennen en doen beseffen dat je daardoor heel simpel een bijdrage kunt leveren aan duurzaamheid. Je zou bijvoorbeeld het volgende kunnen overwegen.

Vaker fietsen
Ga wat vaker fietsen, haal wat tegels uit je tuin en zet er wat plantjes voor in de plaats, gebruik je verouderde 2 takt bladblazer die net zoveel uitstoot als 5 vrachtwagens niet meer maar ga harken of schaf bij de lokale winkelier een geluidsarme bladblazer met oplaadbare accu aan, laat je buitenverlichting niet de ganse nacht branden want je verbruikt energie en verstoort vele nachtdieren (Nederland behoort tot de top van meest verlichte landen), probeer eens een dag  per week vegetarisch te eten, proef de kwaliteit van biologische producten van lokale producenten, zaai bloemen in voor de bijen, en geniet van de prachtige natuur die Salland rijk is.

Duurzaamheid en duurzaam gebruik komen van oorsprong uit de bosbouw. Het gaat er om de natuur zodanig te beheren dat de natuurlijke structuren en processen niet worden aangetast. Het respecteren van deze ‘gebruiksruimte’ betekent dat ook toekomstige generaties er gebruik van kunnen blijven maken.

Raalte
Er is in Raalte nu een breed maatschappelijk gedragen groen- en kapbeleid getiteld ‘Groen, samen doen!’ en er is een pilot ‘de juiste boom op de juiste plek’ voor diegene die van mening is dat een gemeentelijke boom overlast veroorzaakt.

Houdt onze gemeente Raalte en onze streek Salland bomenrijk want wat is er duurzamer dan de groene longen van een boom. Zo simpel kan het zijn.

Het bericht Rob Poelman: Simpele duurzaamheid verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Rob Poelman: Simpele duurzaamheid verscheen eerst op Salland TV.