VoorleesExpress in Overijssel viert Kinderboekenweek en zoekt enthousiaste vrijwilligers 

Het thema van de Kinderboekenweek (4-15 oktober) is dit jaar ‘Bij mij thuis’.
Dit thema sluit naadloos aan bij het uitgangspunt van de VoorleesExpress. 
De vrijwilligers van de VoorleesExpress komen namelijk wekelijks thuis bij gezinnen waar kinderen moeite hebben met taal.  Ze gaan samen lezen, praten en taalspelletjes te doen. Gewoon op de bank of aan de keukentafel. Samen met ouders zoeken ze naar leuke manieren om de taalontwikkeling en lezen te stimuleren.

Samen zorgen voor een talige thuisomgeving
Kinderen die thuis actief worden gestimuleerd bij het verbeteren van leesvaardigheden presteren beter op school, en deze positieve invloed blijft gedurende de verdere levensloop aanwezig. Dat blijkt uit onderzoek. Maar veel  ouders vinden het, doordat ze zelf moeite hebben met taal en lezen, lastig om zelf thuis veel taal aan te bieden. Voor hen is voorlezen niet vanzelfsprekend. De vrijwilligers van de VoorleesExpress bieden uitkomst.

Al meer dan 5000 gezinnen bereikt in Overijssel
Sinds 2011 hebben vrijwilligers al 100.000 bezoeken gebracht aan 5000 gezinnen in Overijssel. Er zijn 25 Overijsselse locaties; in elke gemeente is een VoorleesExpress! De VoorleesExpress wordt lokaal al ruim 10 jaar uitgevoerd door de Overijsselse Bibliotheken.

Ervaring van een vrijwilliger
Erwin leest vrijwillig voor bij gezinnen en vindt dit leuk om te doen. “Het is heel bijzonder om bij gezinnen thuis te komen. De blijdschap die ik teugkrijg van kinderen is geweldig! Ik hoorde Ala altijd al roepen als ik aankwam en ik merkte dat ze steeds beter werd in lezen en dat ze meer zelfvertrouwen kreeg.”

Vrijwilliger Erwin leest met Ala, foto organisatie Stichting VoorleesExpress

Als vrijwilliger maak je een enorm verschil

Anne Heinsbroek, directeur Stichting VoorleesExpress, vertelt wat voor verschil een vrijwilliger kan maken. “De vrijwilliger komt een half jaar lang in de thuisomgeving en bouwt een band op met het gezin. Op die manier krijg je een uniek inkijkje in wat ouders belemmert, maar vooral ook waar ze goed in zijn en waar ze enthousiast over zijn.
Onze vrijwilligers gaan dan creatief kijken op welke manier ze met taal activiteiten hierbij aan kunnen sluiten. Op die manier is de kans het grootst dat ouders het zelf ook gaan oppakken. De nadruk ligt op plezier. Taal moet vooral leuk zijn. En het mooiste is dat uit onderzoek naar het effect van de VoorleesExpress blijkt dat deze aanpak ook echt een meetbaar effect heeft op de taalontwikkeling. Kinderen gaan significant vooruit in verhaalbegrip. Dus als vrijwilliger maak je echt het verschil!”

Ook vrijwilliger worden bij de VoorleesExpress? Kijk op www.voorleesexpress.nl

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Powered by WPeMatico