Vuurwerkspecialist Van Berkum over rookbommen welke op afstand werden geactiveerd: “Diegene die dit heeft gemaakt snapt wel hoe het werkt”

Afgelopen zondag was het eindelijk zover, na een seizoen van afwezigheid werd de IJsselderby weer gespeeld. Voor de supporters van beide clubs een duel om naar uit te kijken. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel, met tal van hoogtepunten. De gevreesde onrust rondom het stadion bleef uit, al hadden de fans van Zwolle binnen de muren toch wel wat verrassingen in petto.

Een kleine groep fanatieke aanhang kwam een kwartier later het stadion binnen en namen plaats in een opengelaten deel in vak Noord achter de goal. Dit uit protest tegen de diverse maatregelen die er waren opgelegd aan beide supportersgroepen. De spanning in het stadion was intens, zo ervaarden de aanwezigen, maar ook de spelers zelf. Zeker nadat Go Ahead Eagles de 0-1 leek te maken. De opluchting was enorm toen deze treffer uiteindelijk werd afgekeurd wegens vermeend buitenspel.

Gewond door ademhalingsproblemen
De uitsupporters werden in het duel plots verrast met enorme blauwe rookwalmen in het uitvak. “Rechts onder in begon dat bij ons, waarbij vele mensen moeite kregen met ademen”, aldus een GA Eagles supporter die het zag gebeuren. Eén steward, die zich vooraan in het het vak bevond, werd vervolgens afgevoerd naar het ziekenhuis vanwege ademhalingsproblemen. “Alles was blauw, de kleding zat onder de blauwe stof, later die dag onder de douche spoelde ik nog de resten weg”, verklaard een andere supporter. De supporters maken zich duidelijk zorgen na de actie van zondagmiddag: “Stel dat ze echt wilde ideeën krijgen met spijkerbommen of zo, je moet er toch niet aan denken?”

Veiligheid niet garanderen
De schrik zit er goed in: “Wij gaan al zo lang mee met uitduels dat als men een rookbom door het net hadden gegooid, ik dat nog wel okay had gevonden, maar dit gaat gewoon te ver”. Een andere supporter twijfelt nu over het meenemen van kinderen naar uitduels: “Als ze bij PEC Zwolle onze veiligheid al niet meer kunnen garanderen, dit is toch een schande!” Bij PEC Zwolle was niemand bereikbaar om een reactie te geven.

Afstand bedienbare rookpotten
Op het X-account van ‘Voetbal Ultras’ verscheen een foto van rookpotten die op afstand bedienbaar lijken (zie foto boven). Het doet vermoeden dat de projectielen voortijdig geplaatst zijn onderin het uitvak achter de reclameborden en vervolgens op afstand zijn geactiveerd. Een zorgelijke constatering, zeker met het oog op de veiligheid van de supporters binnen het Zwolse stadion. We vroegen vuurwerkspecialist Ronald van Berkum naar zijn visie inzake het incident. Van Berkum verzorgd zelf ook professionele vuurwerkshows vanuit zijn eigen bedrijf.

Eenvoudig verkrijgbaar
“Diegene die dit heeft gemaakt snapt wel hoe het werkt”, legt Van Berkum uit. “Deze kastjes zijn in Duitsland eenvoudig verkrijgbaar, maar ook via internet te koop. Verboden is het bezit er van niet, alleen het verbod om vuurwerk af te steken buiten de laatste dag van het jaar wel natuurlijk.” Van Berkum gebruikt bij zijn vuurwerkshows professioneler materiaal, maar legt uit dat dit prima kan werken: “Je kan er alles mee afsteken, dus ook zwaar vuurwerk dat ook redelijk eenvoudig verkrijgbaar is. Het had in Zwolle veel erger kunnen aflopen als men nog gekkere fantasieën zou hebben gehad”, zegt Van Berkum.

Veiligheidsoverleg
Jan Willem van Dop neemt het hoog op, maar wilde niet vooruitlopen op de zaken: “Vanmiddag hebben we een overleg met de veiligheidsregio. Van daaruit gaan we kijken of en hoe we reageren als club en of we verder actie gaan ondernemen. Ik ga nu niet vooruitlopen op deze situatie”, zo sloot de algemeen directeur van Go Ahead Eagles af.

Aangifte doen
De politie is een onderzoek gestart en kan nog niets melden op maandagmiddag. Zowel enkele Go Ahead Eagles supporters als ook de Supportersvereniging van Go Ahead Eagles overwegen aangifte te doen.”Wij wachten af met welke mededelingen en acties beide clubs gaan komen, maar we nemen dit erg hoog op”, aldus de voorzitter Marco Smit.

Zodra er meer feiten bekend zijn zullen wij u dit natuurlijk melden.

Hoofdfoto: Han Balk
Screenshot @VoetbalUltras afkomstig van ‘X’ (voorheen Twitter)

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Powered by WPeMatico