Vuurwerkverkoop van start: “Grootste potten gaan als warme broodjes”

De vuurwerkverkoop is vanochtend officieel begonnen. Vuurwerkwinkels verwachten vanaf vandaag veel klanten, die voor het overgrote deel siervuurwerk kopen. “De drukte is bizar, voordat we binnenkwamen stonden er al rijen voor de deur”, zegt Marije Busscher van Busscher Vuurwerk in Hengelo. Ook over de Duitse grens vliegt het vuurwerk de schappen uit.

Vuurwerkverkopers hebben het aantal bestellingen in de voorverkoop al flink zien stijgen. Het gaat volgens schattingen om anderhalf tot twee keer zoveel bestellingen in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Daarna gold vanwege corona twee jaar een vuurwerkverbod.

Grootste potten populair

“De grootste potten gaan het hardst”, zegt Busscher. “Vooral die compounds – sierpotten – van 300 euro gaan als warme broodjes. Dan denk je: waar is die crisis? Waarschijnlijk hebben mensen ervoor gespaard.”

Eerder meldde de vuurwerkbranche dat naar verwachting voor meer dan 85 miljoen euro aan legaal vuurwerk verkocht gaat worden. Dat is ruim 10 procent meer dan de 77 miljoen euro in 2019.

Door het verbod op knalvuurwerk kopen consumenten massaal siervuurwerk. “Mensen hebben er echt voor gespaard, of ze leggen geld bij elkaar en dan kiezen ze voor iets moois”, zegt Bart Pronk van Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk (SVNC).

Zachte jaarwisseling

Wie van plan is om zelf vuurwerk af te steken, zal nog wel even geduld moeten hebben tot zaterdagavond. Vanaf zes uur is het toegestaan om te knallen. Van kou zal dan geen sprake zijn, want de jaarwisseling zal dit jaar zacht verlopen. Op oudejaarsdag kan de temperatuur zelfs de 15 graden halen. Normaal gesproken is het veel kouder rond deze tijd van het jaar. Wel is de kans groot dat er het gaat regenen zaterdag.