4 mei-gedichtenwedstrijd voor scholieren

De 4 mei-gedichtenwedstrijd voor leerlingen van groep 7 en 8 of het eerste jaar van het voortgezet onderwijs is van start. Scholen kunnen de gedichten van hun leerlingen tot 2 april inzenden. De winnaar mag zijn of haar gedicht voordragen tijdens de gedachtenisbijeenkomst in de Oosterkerk, de herdenking in het Ter Pelkwijkpark en op het Bevrijdingsfestival Overijssel op 5 mei.

De gedichtenwedstrijd is onderdeel van de gedachtenisbijeenkomst die jaarlijks wordt georganiseerd door de Joodse gemeente Zwolle, de Oosterkerk en het Humanistisch Verbond Zwolle en omstreken om samen stil te staan bij de oorlogsslachtoffers. Deze bijeenkomst gaat op 4 mei gaat vooraf aan de Stille Omgang en de herdenking in het Ter Pelkwijkpark. Vertegenwoordigers van het gemeente en –provinciebestuur zijn bij de gedachtenisbijeenkomst aanwezig. ‘Jaar van Verzet’ Het jaarthema dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor 2018 centraal stelt is ‘Jaar van Verzet’.

Het gaat daarbij om verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook de inspiratie die het ons nu nog biedt. Het thema kan in de gedichten verwerkt worden. Op www.4en5mei.nl is meer informatie over het thema te vinden. Jury Een jury kiest de drie beste gedichten. De jury bestaat in 2018 uit Kees Smits (Stadsdichter Zwolle), Esther Groenenberg (singer-songwriter), Marieke van Bolderen (voormalig Stadsdichter Zwolle) en Hanneke Poelmans (dichter en columnist).
Deelname De gedichten kunnen tot 2 april worden gemaild naar kees.hogendorf@kpnmail.nl onder vermelding van de naam, leeftijd, klas en school van de dichter. De organisatie vraagt scholen om van te voren door te geven of de school besluit deel te nemen.  Dit kan per mail naar Jan Tijben, j.tijben@ziggo.nl.

De prijsuitreiking vindt op 20 april om 16.45 uur plaats vinden in de Oosterkerk. De winnaars krijgen hierover bericht. Een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur reikt de prijzen uit. Voordragen Degenen die op de eerste, tweede en derde plaats eindigen mogen hun gedicht tijdens de gedachtenisbijeenkomst voorlezen.

Deze bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 4 mei om 18.30 uur, voorafgaand aan de stille omgang, in de Oosterkerk aan de Bagijnensingel 15.

Hierna mag het winnende gedicht nogmaals worden voorgedragen tijdens de herdenking in het Ter Pelkwijkpark. Ook mag de winnaar zijn of haar gedicht de volgende dag voordragen tijdens het Bevrijdingsfestival Overijssel op 5 mei.

De gedichtenwedstrijd wordt georganiseerd door de gedachteniswerkgroep 4 mei Zwolle. Aan deze werkgroep nemen deel: vertegenwoordigers van de Oosterkerk, de Joodse Gemeente Zwolle en het Humanistisch Verbond, afdeling Zwolle en omstreken.

Source: Salland TV