De Stöppelhaene Roggemaaiersdag

Op zaterdag 21 juli begint de Stöppelhaene al een beetje tijdens de Roggemaaierdag bij de Knapenvelder van 10:00 tot 14:00 uur.
Op deze dag is te zien hoe vroeger de rogge van het land gehaald werd. Met dat werk was de boer vroeger de hele zomer wel zoet. Eind augustus was het daarom tijd voor een feestje achterop de deel. Dat is uitgegroeid tot Stöppelhaene. De Roggemaaiersdag heeft een druk programma. Het rogge maaien zelf is natuurlijk de hoofdmoot. Ervaren dorsers laten zien hoe je met de ‘zich’ een heel perceel rogge maait. Bindsters demonstreren hoe je van de rogge garven maakt en van die garven weer een gast. Vogels proberen vaak een graantje mee te pikken wanneer de rogge aan de gast staat, maar er moet natuurlijk wel koren overblijven om te dorsen. Daarom zetten we dit jaar vogelverschrikkers op het land.

Sallandse Boer: Een belangrijk moment tijdens de Roggemaaiersdag is de bekendmaking van de Sallandse Boer 2018. Wie gaat tijdens Stöppelhaene de boerenstand vertegenwoordigen én is ambassadeur van het Oogstgaveproject. Geertjan Kloosterboer uit Deventer is nu nog Sallandse boer 2017. Op een ludieke manier wordt bekend gemaakt wie dit jaar de belangrijkste gast op de Roggemaaiersdag is.
Kindervermaak Voor kinderen is het een leuk uitje volop vermaak. Er is een springkussen aanwezig en ze kunnen een ‘haantje’ beplakken met zaad en mee naar huis nemen. Vrijwilligers van de Stöppelhaene-commissie verlichting en versiering vertellen hoe je thuis versieringen kunt maken en er is een demonstratie van het plakken met zaden en andere oogstproducten.

Streekproducten: Roggemaaiersdag is op het terrein van Landwinkel ‘De Knapenvelder’. In de winkel zelf kun je terecht voor al je streekproducten. Daarnaast worden er op het terrein koffie met krentenwegge, frisdrank, en een aantal streekproducten verkocht, o.a. boerenijs van de Rosahoeve uit Raalte.
Meer info De Roggemaaiersdag is zaterdag 21 juli, van 10.00 tot 14.00 uur bij Landwinkel de Knapenvelder, aan de Knapenveldsweg in Raalte. Meer informatie over de roggemaaiersdag: www.stoppelhaene.nl/roggemaaiersdag.

Source: Salland TV