DIJC feliciteert Jan Smeekens met zijn wereldtitel

Jan Smeekens is vrijdag wereldkampioen geworden op de 500 meter, als eerste Nederlander in de geschiedenis van het WK Afstanden. Hij reed op de laaglandbaan in Zuid-Korea, waar volgend jaar de Olympische Spelen worden verreden, een toptijd van 34.58.

De Deventer IJsclub feliciteert haar erelid en is apetrots. “Dit is een grote inspiratie voor alle DIJC-leden, met name voor onze jeugdleden”, zegt voorzitter Alfons Saris. “Jan staat al tien jaar aan de top. Hij heeft veel gewonnen, maar de afgelopen jaren ook veel blessures en teleurstellingen gekend. Dat heeft hij achter zich gelaten. Hij heeft vandaag gepiekt en is nu gewoon de snelste ter wereld. Prachtig.”

Alfons is vooral zo blij omdat Jan nog altijd zeer betrokken is bij DIJC. “Hij is altijd van de partij bij onze recordwedstrijden aan het eind van het seizoen. Dan staat hij met het rondenbord op de kruising als coach van onze pupillen en junioren en reikt de prijzen uit. Zijn handtekening staat op heel wat jasjes van DIJC-pupillen. Die jasjes zijn nu vast heel veel waard”, lacht Alfons.

Op zaterdag 11 februari vinden de clubkampioenschappen van DIJC plaats. “De prestatie van Jan is vast een geweldige stimulans voor alle deelnemers”, denkt Alfons. “Ik hoop dat veel van hen morgen, net als Jan vandaag, dé race van het seizoen rijden en boven zichzelf uitstijgen op het juiste moment. Het is in ieder geval een goed moment om met zijn allen na afloop een borrel te drinken op dit geweldige succes.”

Fotobijschriften:  Jan samen met DIJC-leden Stefan Groothuis en Mark Tuitert te midden van DIJC-kinderen tijdens de afsluiting van het zo succesvolle seizoen 2013-2014, toen Jan op de Olympische Spelen zilver won op de 500 meter en Stefan goud op de 1000 meter.