Hoe staan de voetbalclubs uit Salland ervoor?

De laatste speelrondes van het amateurvoetbal komen eraan. De komende weken zullen de prijzen verdeeld worden en zal duidelijk worden wie zich tot kampioen mag kronen, wie de periodekampioenen zijn, wie zich direct handhaaft, nacompetitie voor handhaving moet gaan spelen en welke clubs rechtstreeks degraderen. Dit jaar is er sprake van een versterkte degradatie vanwege de nieuwe voetbalpiramide. De gevolgen daarvan zijn in de meeste competities groot. Door de versterkte degradatie degradeert bijvoorbeeld de helft van de ploegen die op zaterdag in de 4e klasse spelen rechtstreeks naar de nieuw te vormen 5e klasse.

Van een aantal ploegen staat het gevolg na het reguliere seizoen al vast. Turkse Kracht degradeert uit de 3e klasse D. Heeten is kampioen geworden in de 4e klasse G. Dat betekent rechtstreekse promotie. Wesepe blijft definitief in de 5e klasse E. Mariënheem en Koninklijke UD degraderen rechtstreeks uit respectievelijk de 4e klasse F en de 4e klasse H. Helios is al even kampioen en promoveert naar de 3e klasse op zaterdag. Voor de overige ploegen zijn nog meerdere scenario’s denkbaar. Hieronder is een overzicht te zien van de theoretische mogelijkheden per ploeg.

Welke plek geeft waar recht op?

Voor alle competities geldt dat de kampioen rechtstreeks promoveert en dat er drie periodekampioenen zijn die de nacompetitie voor promotie in gaan. Voor de nacompetitie tegen degradatie en de rechtstreekse degradatie verschillen de gevolgen per competitie. Hieronder een overzicht:

  • 4e Divisie zondag: De nummer 13 en 14 spelen nacompetitie en de nummers 15 en 16 degraderen rechtstreeks.
  • 2e klasse I zondag: De nummer 9 en 10 spelen nacompetitie en de nummers 11 t/m 14 degraderen rechtstreeks.
  • 3e klasse D zondag: De nummer 9 t/m 11 spelen nacompetitie en de nummers 12 t/m 14 degraderen rechtstreeks.
  • 4e klasse G zondag: De nummer 8 en 9 spelen nacompetitie en de nummers 10 en 11 degraderen rechtstreeks.
  • 5e klasse E zondag: Het laagste niveau, dus geen degradatie.
  • 4e klasse F zaterdag: Geen nacompetitie. De nummers 7 t/m 12 degraderen rechtstreeks naar de nieuwe 5e klasse zaterdag.
  • 4e klasse H zaterdag: Geen nacompetitie. De nummers 7 t/m 12 degraderen rechtstreeks naar de nieuwe 5e klasse zaterdag.

Hoe nu verder?

De komende weken zal er langzaamaan meer duidelijk worden. Dit weekend en volgend weekend zijn er relatief weinig wedstrijden. Daarna volgen de laatste reguliere speelrondes. In de ene competitie is er nog meer mogelijk dan in de ander. In de zaterdagcompetities wordt met name nog gestreden om periodekampioen te worden. Het andere uiterste is de 3e klasse D zondag. Daar is voor elke ploeg, op Turkse Kracht na, bijna elk scenario nog denkbaar.

Via de website krijg je geregeld updates met de stand van zaken. In het radioprogramma Salland Sport sta je vooraan en hoor je op zondag als eerste de gevolgen voor de Sallandse ploegen.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Powered by WPeMatico