IJsbeelden bekijken, koud maar mooi!

Twee winterseizoenen was er geen ijsbeeldenfestival in Zwolle , maar nu mag het weer. Vandaag opende het festival voor het eerst de deuren voor het publiek. De echte drukte moest vanmorgen nog komen maar organisator Eric Broekaart heeft er alle vertrouwen in dat het publiek de ijzige beeldententoonstelling in de IJsselhallen weet te vinden.

Het thema van dit jaar ‘What A Wonderful World’ komt tot uitdrukking in de onderwerpen natuur, kunst, architectuur en mens – kortom alles waar maar schoonheid te vinden is. Wekenlang hebben beeldhouwers uit binnen- en buitenland gewerkt aan de ijskoude sculpturen. Met 600.000 kilo ijs belooft het de grootste editie tot nu te worden. In 2019 trok het ijsbeeldenfestival honderdduizend bezoekers.

Van Gogh naast de Mona Lisa

Beeldhouwer Jeroen van de Vlag legt de laatste hand aan een replica in ijs van een kunstwerk van Boticelli. “Alleen de lijst moet nog. Maar hij moet vandaag wel af.” Van de Vlag werkt graag met ijs en zand. Zachte, basale materialen die na gebruik weer teruggegeven worden aan de natuur. Het werk van Boticelli maakt deel uit van een minitentoonstelling met replica’s van Van Gogh, Klimt, de Mona Lisa en het meisje met de parel. Van de Vlag: “Het is een koud voorrecht om hier te mogen werken. We hadden niet gedacht dat het na covid nog zou gaan gebeuren. Dis is een cadeautje”

Ondanks twee gemiste seizoenen bleek het voor de organisatie geen probleem om kunstenaars te vinden. Broekaart: “We hebben een goede naam in deze wereld opgebouwd, de kunstenaars mogen hier graag komen. En ook zij willen graag weer aan het werk na twee gemiste seizoenen.” Zijn favoriete kunstwerken? “Chinees Nieuwjaar en de grote Chistusfiguur. Maar alles is eigenlijk mooi.”

Wat wel ontbreekt zijn de Russen en de Oekraïners. De eerste groep is niet uitgenodigd en de ‘carvers’ uit Oekraïne konden het land niet uit. “Dat betekent dat er nu een nieuw team staat met mensen uit Canada en Amerika maar ook uit Finland en Letland. Enerzijds jammer, maar het werkt ook verfrissend om weer eens nieuwe mensen in de groep te hebben.”

“Echt eindejaarsgenieten”

De bezoekers maakt het allemaal niet uit want het gaat ze om de beelden en die zijn als van ouds van hoge kwaliteit. Al heeft een enkeling zich wel op de temperatuur in de hal verkeken. “Maar het is prachtig gedaan, ik kijk mijn ogen uit op de details en de verlichting”, zegt een bibberende dame. “Ondanks de kou is dit echt eindejaarsgenieten.”

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Powered by WPeMatico