Lisanne Spanbroek neemt afscheid als vicevoorzitter CDA Dertigers

Op het allereerste CDA Dertigers Congres nam Lisanne Spanbroek (1987) uit Olst na 2 jaar afscheid van het vicevoorzitterschap. Het congres voor jonge CDA’ers t/m 39 jaar was geheel digitaal en georganiseerd voor en door de Dertigers zelf. Zo konden zij sessies organiseren waarop deelnemers konden inschrijven en waren er diverse digitale borrels ter afsluiting.

Na een gezamenlijke opening door voorzitter Marc Haverkamp, tevens vertrekkend na 5 jaar, gingen de ongeveer 100 deelnemers met elkaar in gesprek. De Dertigers hebben een rijke geschiedenis van informele bijeenkomsten, werkbezoeken en inhoudelijke gesprekken. Aanvullend is in het najaar van 2019 begonnen met “Thematafels”. Dit zijnWhatsappgroepen waarin ideeën worden uitgewisseld en tot actie wordt overgegaan. Tijdens het online congres kon deelgenomen worden aan diverse sessies: naast de reguliere thematafels; Defensie, Financiën, Europa en Bouwen & Ruimte kon je kiezen uit de speciale thematafels Samenleving, Onderwijs, Circulaire Economie en Openbare Orde & Veiligheid. Spanbroek: ‘Nu met de COVID-19 crisis zie je veel creativiteit loskomen en mooie initiatieven ontwikkeld worden, juist door deze doelgroep. Het is fantastisch om met zovelen in gesprek te gaan over de thema’s die ons bezighouden. Uiteraard waren de sessies veel te kort. Ik heb ontzettend mooie en praktische ideeën gehoord.’ De opgehaalde input wordt meegenomen door de verkiezingsprogrammacommissie van het CDA.

Spanbroek was eerder voorzitter van De Dertigers in Overijssel, voorzitter van het CDJA Overijssel en zat in het landelijke bestuur van de CDA-jongeren. ‘Nadat ik afscheid had genomen van het raadslidmaatschap in de gemeente Olst – Wijhe en het landelijke CDJA ben ik in mei 2018 aan de slag gegaan als vicevoorzitter van De Dertigers. Ik heb bij deze mooie club veel interessante zaken mogen zien en horen en kennisgemaakt met inspirerende hardwerkende CDA’ers. Tijdens de spitsuur van het leven, zoals deze fase vaker wordt genoemd, zijn er gelukkig nog velen die zich inzetten voor een ander en de samenleving. Ik heb genoten van deze prachtige tijd en kijk uit naar hoe de club zich in de toekomst gaat ontwikkelen.’

De Dertigers zijn een netwerk van jonge CDA’ers tot ongeveer 40 jaar. De afgelopen twee jaar hebben zijn een groot aantal activiteiten georganiseerd naast het traditionele Dertigers Diner rondom het najaarscongres van het CDA. Zo ging de club op werkbezoek bij de drie onderdelen van de krijgsmacht, bezochten zij de tentoonstelling ‘Bij ons in de Biblebelt’, spraken zij met ministers Ank Bijleveld, Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge, gingen ze op Brusselreis met oud Europarlementariër Wim van de Camp, spraken ze de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra, hielpen ze mee aan diverse CDA activiteiten en organiseerden ze afgelopen weken online sessies met Tweede Kamerleden zoals Overijsselaars Pieter Omtzigt en Hilde Palland.