Militaire ceremonie in Deventer  

Op zaterdagochtend  12 september was het Grote Kerkhof in Deventer het decor voor een grote beëdiging van het Korps Nationale Reserve. Tijdens deze militaire ceremonie, die muzikaal werd  opgeluisterd door het Fanfare Korps Nationale Reserve, legden zestig nieuwe militairen de eed of belofte af op het korpsvaandel. 

Ze gaan vervolgens behoren tot het 10e Natresbataljon. In het geval van een crisis in Nederland zijn zij voor Defensie het eerste aanspreekpunt. De reservisten van het 10e Natresbataljon kiezen zelf meestal de opkomstlocatie zo dicht mogelijk bij hun woon-of studieplaats.

Het is een lange traditie in de krijgsmacht om militairen te beëdigen die nieuw tot het korps zijn toegetreden. De militairen die de eed of gelofte afleggen, komen hoofdzakelijk uit het noorden en oosten van het land.

Een reservist legt de eed af

Jaarlijks worden honderden militairen beëdigd bij het Korps Nationale Reserve. Dit wordt regionaal georganiseerd.

Zaterdag liepen reservisten van de opkomstlocatie Bathmen sociale patrouilles in Deventer. Hier in de Sandrasteeg. Geïnteresseerden nodigenden zij uit om een keer een oefenavond bij te wonen. De militairen zijn bewapend met het Colt C7 geweer.

Het Korps Nationale Reserve is inzetbaar voor bewaking- en beveiligingtaken in Nederland. Dit korps van de Koninklijke Landmacht bestaat uit drie Natresbataljons (één in elke gevechtsbrigade) met in totaal 2.800 actief dienende reservisten.

Lucas (31) uit Deventer is al een tijdje reservist bij het Korps National Reserve. Hij draagt de nieuwe camouflagekleding en uitrusting in het NFP-patroon (Netherlands Fractal Pattern). Dit is speciaal voor de Nederlandse krijgsmacht ontwikkeld. 

Het 10e Natresbataljon valt onder het commando van de 43 Gemechaniseerde Brigade. Natresmilitairen  vervullen hun functie voor vrede en veiligheid naast een burgerbaan.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl