Nationale Herdenking, vrijdag 4 mei 2018

Ook dit jaar staat de gemeente Olst-Wijhe stil bij de Nationale Herdenking. Deze is op vrijdag 4 mei. De dag zal verlopen volgens de richtlijnen die zijn vastgesteld door de commissie Nationale Herdenking.

Zowel in Olst als in Wijhe is er een herdenkingsbijeenkomst met aansluitend een Stille Tocht. De herdenkingsbijeenkomsten zijn in Olst in de Oude Dorpskerk op het Kerkplein en in Wijhe in de Nicolaaskerk. Aanvang 19.00 uur. Na afloop van de herdenkingsbijeenkomst gaat een Stille Tocht naar het monument (Droststraat in Olst en Stationsweg/Oranjelaan in Wijhe) waar om 20.00 uur de herdenking plaatsvindt met twee minuten stilte, het Wilhelmus en enkele toespraken.

Met de Nationale Herdenking op 4 mei worden alle burgers en militairen die zijn gevallen sinds mei 1940 herdacht. Maar ook wordt stilgestaan bij anderen die door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen. Vanaf 18:00 uur tot zonsondergang (21:20 uur) wordt de Nederlandse vlag halfstok gehangen bij alle openbare gebouwen en veel inwoners.
Horecabedrijven worden verzocht van 18:00 uur tot 22:00 uur rekening te houden met de herdenking door de buitenverlichting en neonreclame/lichtbakken uit te laten en de muziek uit te zetten, zodat alleen de muziek van de officiële Nederlandse radio, – en televisieprogramma’s te horen is.

De klokken binnen de gemeente luiden vanaf 19:45 uur tot dertig seconden voor 20:00 uur, zodat om 20:00 uur de gehele gemeente twee minuten stilte kan houden. Iedereen wordt dan verzocht stil te zijn.

Het programma in Olst:

19.00 uur Herdenkingsbijeenkomst in de “Oude Dorpskerk” op het Kerkplein.

De herdenkingsbijeenkomst is samengesteld door het 4-mei comité Olst. Het thema is ‘Jaar van Verzet’. Iedereen wordt van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen.

19.30 uur Vertrek van de Stille Tocht naar het monument aan de Droststraat. De Stille Tocht wordt vooraf gegaan door trommelslagers van de Olster Harmonie.

Iedereen wordt uitgenodigd zich bij de Stille Tocht aan te sluiten. De tocht zal via de A. Geertsstraat en de H. Droststraat naar het monument gaan. Iedereen wordt verzocht, zeker langs deze route, de vlag halfstok te hangen.

20.00 uur Dodenherdenking bij het monument, met medewerking van de Olster Harmonie, de scoutinggroep Olst-Wijhe en een aantal schoolkinderen.
Loco-burgemeester Herman Engberink houdt een toespraak en er worden kransen gelegd ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Bij het monument vertelt Hans Payens het verhaal van mevrouw Brummel-Hogeslag. Zij heeft als kind de oorlog meegemaakt in Olst/Den Nul. Ter afsluiting worden alle aanwezigen in de gelegenheid gesteld om langs het monument te lopen en eventueel bloemen te leggen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de herdenking.

Het programma in Wijhe:

19.00 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Nicolaaskerk (Kerkstraat). Deze bijeenkomst is voorbereid door de oecumenische taakgroep en heeft het thema ‘Jaar van Verzet’.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen.

19.35 uur Vertrek van de Stille Tocht vanaf de Nicolaaskerk naar het monument aan de Stationsweg / Oranjelaan voor de dodenherdenking. De Stille Tocht wordt voorafgegaan door de Wijhese Harmonie. Iedereen wordt verzocht, zeker langs deze route, de vlag halfstok te hangen.

20.00 uur Dodenherdenking bij het monument, met medewerking van de Wijhese Harmonie, de scoutinggroep Olst-Wijhe, jeugdleden van Wijhe ‘92 en een afvaardiging van de Wijhese schoolkinderen. Burgemeester Ton Strien houdt een toespraak bij het monument. Ter afsluiting worden alle aanwezigen in de gelegenheid gesteld om langs het monument te lopen en eventueel bloemen te leggen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de herdenking.

Source: Salland TV