Sleuteloverdracht aan winnaar boerderij

Op 17 mei maakt gedeputeerde Monique van Haaf van de provincie Overijssel de winnaar bekend van het project Buitenkansen. Om 15:00 uur zal zij de sleutel overhandigen aan de winnaar van de boerderij aan de Spijkerweg 1 in Stegeren. De finale gaat nog tussen vier teams uit de VAB-athon en de Wildcardronde van het project Buitenkansen. De winnaar krijgt gedurende een periode van twee jaar het gebruik van de boerderij toegewezen, om het winnende concept te ontwikkelen. Plaats van actie is de leegstaande en te vergeven boerderij zelf.

“600 voetbalvelden aan oppervlakte” :Leegstand in het buitengebied neemt snel toe. Alleen al in Overijssel is de verwachting dat tot 2030 maar liefst 3.000 boerderijen leegkomen. Monique van Haaf: “Dat zijn zo’n 600 voetbalvelden aan oppervlakte. Met ons project Buitenkansen geven we aandacht aan dit probleem en zoeken we naar nieuwe kansen: hoe geven we leegstaande boerderijen een tweede leven? En als je een concept vervolgens verder uitwerkt, wat komt er bij allemaal bij kijken. De invulling staat vrij, maar moet passen bij het landschap en de geschiedenis van de omgeving.”

VAB-athon uniek experiment: Het is uniek dat Overijssel voor twee jaar een boerderij ‘weggeeft’ om het winnende team verder zijn idee te laten uitwerken. De provincie ondersteunt dit met expertise en doet tegelijkertijd de nodige kennis en inzichten op als input voor nieuw beleid. De VAB-athon, onderdeel van het project Buitenkansen, is een uniek experiment, waarbij Overijssel een brede uitnodiging deed om met vernieuwende ideeën en oplossingen te komen. “Met een 24-uurs ideeënmarathon op 9 en 10 maart hebben we het groots aangepakt om zo veel mogelijk creatieve, kansrijke concepten voor herinvulling op te halen uit de Overijsselse samenleving.” aldus Monique van Haaf.