Strenge controle in natuur(gebieden) rond de Regge

Landschap Overijssel en gemeente Hellendoorn gaan strenger optreden tegen overlast en het achterlaten van afval in gebieden als Landgoed De Eversberg en natuurterrein Koemaste. Nu de zomer ongekend warm is en de temperaturen tot laat in de avond hoog blijven, neemt het aantal bezoekers en helaas ook de overlast van – soms gevaarlijk – afval toe. De leefbaarheid en het aanzicht van verschillende gebieden wordt flink aangetast en de grens is nu bereikt. Uiteraard wordt er gewaarschuwd maar zo nodig wordt er ook gehandhaafd.

Gevaarlijk afval
Landschap Overijssel is teleurgesteld dat na de kostbare herstelwerkzaamheden, die samen met omwonenden en vrijwilligers zijn uitgevoerd, nu zo met het gebied wordt omgesprongen. Terreinbeheerder Evert Dijk: “Bij het bankje op de uitkijkheuvel zijn dagelijks de resten te vinden van nachtelijke kampvuren, kapotte flessen en verpakkingen van snacks. Bij de Overwaterbrug in Koemaste waait weggegooid plastic in de Regge of over het veld. Koeien kunnen als ze dit binnenkrijgen erg ziek worden.” En Johan ten Dam van de gemeente Hellendoorn treft in natuurspeelterrein de Koemaste regelmatig gevaarlijk afval aan. “Je moet er niet aan denken als kleine kinderen in de speelnatuur met hun blote voeten in de glasscherven trappen die daar regelmatig liggen.”

BOA’s ingezet
Tot nu toe ruimden vrijwilligers van Landschap Overijssel en medewerkers van de gemeente de rommel op, maar zij lopen nu tegen de grenzen aan. Om de gebieden voor zowel bezoekers als grote grazers leefbaar te houden worden nu BOA’s ingezet. Zij controleren op het achterlaten van afval, drankgebruik in de openbare ruimte en de aanwezigheid tussen zonsonder- en zonsopgang en/of buiten de paden. De BOA’s hebben de bevoegdheid leeftijden te controleren en identiteitskaarten in te zien. Juist omdat de gebieden via wandel- en fietspaden voor iedereen toegankelijk zijn en er veel te genieten valt, willen Landschap Overijssel en gemeente Hellendoorn er alles aan doen om de gebieden schoon en veilig te houden.

Source: Salland TV