Verdachte woninginbraak 2012 aangehouden

De politie heeft een 24-jarige man uit Deventer aangehouden voor een woninginbraak in 2012. De man werd dankzij een DNA spoor opgespoord.

Bij de woninginbraak Aan de Leide in Schalkhaar werd destijds een combiketel gedemonteerd en gestolen uit een in aanbouw zijnde woning. Tijdens het sporenonderzoek op de plaats van de inbraak werd een bloedspoor aangetroffen van de vermoedelijke inbreker. Het Nederlands Forensisch Instituut stelde uit het bloedspoor een DNA-profiel op maar kon het destijds niet aan een verdachte linken. Het DNA-profiel werd vervolgens opgeslagen en bewaard.

De 24-jarige man uit Deventer moest in 2017 DNA afstaan na een veroordeling voor een ander misdrijf. Dit leverde nu een hit op met het aangetroffen DNA bij de woninginbraak in Schalkhaar. De man is aan het bureau ontbonden en gehoord. De man is heengezonden en krijgt proces-verbaal. Het Openbaar Ministerie bepaalt wat er met de man gaat gebeuren.

DNA-onderzoek bij veroordeelden
Op grond van de Wet ‘DNA-onderzoek bij veroordeelden’ moeten mensen die veroordeeld zijn voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan verplicht celmateriaal afstaan. Dit gebeurt door wangslijm af te nemen. Deze wet is belangrijk voor de voorkoming, opsporing, vervolging en berechting van misdrijven waarbij lichaamsmateriaal van daders is (of wordt) gevonden. De afgelopen jaren zijn meerdere misdrijven opgelost dankzij deze wet.

Source: Salland TV