Voorleeskampioenen! Deze top voorlezers gaan naar de regioronde.

De gemeentelijke voorleeskampioenen van 2018 zijn bekend! Drie basisschoolleerlingen uit de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe gaan door naar de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. In de gemeentelijke voorrondes streden de schoolkampioenen van 16 scholen uit gemeente Raalte en 12 scholen uit gemeente Olst-Wijhe. De deelnemers kwamen uit de groepen 7 en 8.

De voorronde voor Raalte was op woensdag 7 februari in KBS de Linderte. Tim Groote Stroek van De Linderte (Raalte) en Noah Schotman van De Dolfijn (Heino) wonnen de voorronde en gaan door naar de regionale ronde. Voor Olst-Wijhe was de voorronde een week later, op 14 februari in Obs De Peperhof in Wijhe. Luna Herder van K.B.S. St. Jozef won de voorronde en gaat voor Olst-Wijhe naar de regionale ronde.
Alle deelnemers zitten in groep 7 of 8. Bij de voorronden plaatsten zij zichzelf als de beste voorlezer van hun school. De voorlezers mochten zelf bepalen uit welk kinderboek ze zouden voorlezen. De zestien deelnemers waren afkomstig uit de groepen 7 en 8. Bij de voorronden, die plaatsvonden op de scholen, kwamen zij als de allerbeste voorlezer uit de bus. De voorlezers mochten zelf bepalen uit welk kinderboek ze zouden voorlezen.

De jury’s hadden het niet gemakkelijk. Ze letten onder meer op tempo, stemgebruik en contact met het publiek. De juryleden waren dit jaar voor Raalte Anneke Grit, Kik Koopman en Sandra Oosterveen (voorzitter) en voor Olst-Wijhe Joan Korten, Zijne Hofman en Ineke Medendorp (voorzitter).
De winnaar van 14 februari gaat, als de voorleeskampioen van de gemeente Olst-Wijhe, door naar de Regionale Voorleesronde op 5 maart in het Holstohus te Olst. Hierna volgt een provinciale finale en tot slot de landelijke finale.

Source: Salland TV