Wat wordt de naam voor het bier ter ere van 1250 jaar Deventer?

Burgermeester Andries Heidema zal de naam en het nieuwe bier onthullen

Deventer bestaat maar liefst 1250 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum hebben de Koninklijke Grolsch en Davo Bieren samen een nieuw bier gebrouwen, ook wel ‘collaboration brew’ genoemd. Maar de collaboration gaat verder dan alleen het bier. De inwoners van Deventer zijn begin januari uitgedaagd om een naam voor het Deventer bier te verzinnen. Ruim 500 namen zijn ingestuurd, waarvan er slechts één is uitgewerkt in een logo en een etiket. Burgemeester Andries Heidema zal de naam, het logo en natuurlijk het speciaal gebrouwen bier onthullen op maandag 9 april in het proeflokaal van Davo Bieren aan de Sluisstraat in Deventer.

‘Wij zijn echt blij verrast door het aantal inzendingen voor de naam van het Deventer Bier. Dat de inwoners van Deventer betrokken zijn bij hun stad, was ons wel duidelijk, maar een nieuwe naam voor een bier bedenken is nog niet zo eenvoudig’, aldus Remco van der Meer van de afdeling marketing van de Grolsche Bierbrouwerij. ‘Er kwamen zelfs mensen op de fiets naar ons proeflokaal, leverden wat namen in letterlijk op de achterkant van een bierviltje en verdwenen weer. Ook de meest uitgewerkte creatieve inzendingen hebben we mogen ontvangen.’, aldus Marijn Kroon van Davo Bieren.

De spanning is inmiddels aardig opgebouwd en het wordt dan nu ook hoog tijd welke naam toebedeeld wordt aan het bier ter ere van 1250 jaar Deventer. De organisatie is daarom bijzonder trots om te mogen aankondigen dat burgemeester Heidema de naam en het logo zal onthullen op 9 april. Nog spannender is wellicht dat het bier die namiddag ook voor het eerst geproefd kan worden. De brouwers van Grolsch en Davo zullen het bier voor het eerst vers uit de tank tappen en proosten met alle aanwezigen. De toegang is vrij en de deuren gaan open vanaf 17.00 uur.

Het bier zal vanaf 10 april verkrijgbaar zijn vers van de tap in de horeca van Deventer, maar ook bij de slijterijen en in de supermarkt. In de week van 16 april verpakt Grolsch zelfs een flesje 1250 jaar Deventer bier mee in zijn kratten premium pils, zodat niemand ook maar iets hoeft te missen.

TROTSE BROUWERS

De brouwers van Grolsch en Davo Bieren zijn voor dit unieke bier teruggegaan in de bier-historie. In de middeleeuwen werd op grote schaal bier gebrouwen met havermout, gerstemout en tarwemout. Het brouwen met meerdere granen is de inspiratiebron geweest voor de bijzondere receptuur van de Dunkel Weizen, een amberkleurig bier met een ‘bite’ en de frisheid van Weizen. “Het is geweldig om als brouwers onder elkaar op creatieve wijze tot een uniek recept te komen. Als grote brouwer kunnen we veel leren van de kleinere brouwers en vice versa. Leuk om elkaar zo te inspireren.” aldus Marc Janssen Meersterbrouwer bij Grolsch. Brouwer Arnoud Pijpker van Davo Bieren sluit zich daar direct bij aan en voegt toe “Het is erg bijzonder dat we de stad Deventer zo’n mooi cadeau kunnen geven, maar nog leuker dat we de inwoners een rol hebben kunnen geven in het bedenken van een naam.”

Source: Salland TV