Wereldwinkel Heino viert 30-jarig jubileum: “We willen onszelf overbodig maken”

Al lang voordat fairtrade trending werd, opende Wereldwinkel Heino haar deuren. Eerst in de kelder van een speelgoedwinkel, nu op een A-locatie naast het Dorpshuus. In 30 jaar is er duidelijk veel veranderd, maar de boodschap blijft hetzelfde: “Koop bewust met respect voor mens en milieu.”

Het begon ooit allemaal met een adventsactie van actiegroep Solidaridad. Zij brachten dertig jaar geleden de ‘eerlijke koffie’ onder de aandacht. Mensen hadden kennisgemaakt met de koffie, maar die was nergens meer te koop.” De groep besloot de koffie daarom bij verschillende winkels aan te bieden.  Anneke: “We werden 30 jaar geleden gezien als een stelletje met geitenwollen sokken. De laatste jaren zien we dat echt veranderen, mensen zijn zich veel bewuster van de wereld om hen heen. Vooral jongeren.” Henny knikt: “Wij verkochten altijd best veel fairtrade levensmiddelen, maar tegenwoordig liggen die gewoon in de supermarkt. Het doel is om onszelf overbodig te maken.”

Eerlijke wereld
Er zijn dus al mooie stappen gemaakt, maar de missie is nog lang niet klaar. “Het moet nog altijd een stuk eerlijker in deze wereld”, zo is voor alle drie duidelijk. “Alle bananen groeien aan dezelfde boom, alleen bij fairtrade krijgen mensen een eerlijk loon. De meeste mensen denken hier niet over na en kiezen voor goedkoop.”
Om die missie ook de komende jaren voort te kunnen zetten, hoopt de Wereldwinkel op nieuwe vrijwilligers. Rita: “We hebben een ontzettend leuke club mensen, maar nieuwe aanwas is zeer welkom.

Feest! Om het 30-jarige jubileum te vieren, organiseert Wereldwinkel Heino samen met Sari-Dalfsen een modeshow met fairtrade kleding op zaterdag 18 juni, deze begint om 11.15 en 13.00 uur. Ook zijn er kleurplaten op te halen bij Albert Heijn, Boni, de huisarts, het Dorpshuus, de bibliotheek, de Smulbaai en de Wereldwinkel. Tot 10 juni kan deze ingeleverd worden bij de Wereldwinkel. Burgemeester Martijn Dadema maakt de winnaar bekend tijdens het jubileumfeest.