Voorstelling “Het Dagboek van Anne Frank” 

Peter van Dijk (68) uit Olst is de regisseur van toneelvereniging Herman Heijermans, die op 10, 11 en 12 juni de voorstelling van Anne Frank gaat spelen in het Holstohus in Olst. Gelukkig kon hij tussen alle repetities door nog even tijd vrijmaken om er wat over te vertellen.

Van Dijk: “We zijn  al in 2019 begonnen om het op de planken ze te zetten en zouden deze voorstelling gaan spelen in het kader van 75 jaar bevrijding in 2020” Dit dagboek wordt normaal gesproken uitsluitend als toneelstuk opgevoerd, maar de Olster toneelvereniging heeft ervoor gekozen om er een combinatie van toneelspel en stukjes film van te maken.

“Dit toneelstuk is gebaseerd op het dagboek dat Anne bijhield toen zij in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat in Amsterdam. Het is een aangrijpend, maar soms ook grappig en ontroerend stuk, dat stof geeft tot nadenken. Vooral in deze tijd waarin de dreiging van opnieuw een oorlog dichterbij komt. Zoals iedereen weet begon in maart 2020 de corona, dus toen moesten we het uitstellen. Ook vorig jaar konden we het niet spelen vanwege de coronaperikelen. Maar dit jaar hebben we alles op alles gezet om het toch op de planken te zetten.”

Verjaardag Anne Frank

“We hebben de uitvoeringsdata min of meer zo gepland, omdat de laatste voorstelling, op zondagavond 12 juni, de verjaardag van Anne Frank is. Ze zou, als ik het goed heb, dan 93 jaar geworden zijn. Op vrijdag 10 juni gaan we ook twee schoolvoorstellingen spelen die, na mijn mening belangrijk zijn om leerlingen iets mee te geven van hoe het een jong meisje vergaat om twee jaar lang opgesloten te zitten in het Achterhuis aan de Prinsengracht”

Combinatie toneelspel en film

Je vertelde dat het een combinatie wordt van toneelspel en stukjes film. Waarom is hiervoor gekozen? De regisseur vertelt: “Het is ontstaan door het idee dat we 1,5 meter afstand moesten houden. Daarom hebben we besloten om de scènes nes die zich in de kamertjes van Anne en Peter afspelen op te nemen en alles wat zich in de openbare ruimtes afspeelt te laten zien op toneel.  Op die manier ontstond op het toneel ook meer ruimte om te spelen en kregen deze opgenomen scènes meer lading, je zit dicht op de huid van het personage, waardoor je een heel andere beleving krijgt als publiek.”

Anne blijft toch optimistisch 

“De voorstelling duurt twee uur, dat is best lang. Maar er zit een dusdanige opbouw in dat de spanning naar het eind toe steeds verder wordt opgevoerd. Het mooie van de voorstelling is, vind ik, dat je allerlei mensen ziet in dat huis, en dat Anne steeds de hoop blijft houden dat het uiteindelijk wel goed gaat komen.”

Meer informatie: www.heijermanstoneelolst.nl