Witte voetjesactie in Raalte: veel kansen voor het inbrekersgilde

Donderdagavond hebben politieagenten samen met ongeveer 30 studenten van de opleiding handhaving, toezicht en veiligheid van ROC Landstede in de gemeenten Raalte en Olst Wijhe een zogenaamde witte voetjesactie gehouden. Bij deze actie wijzen politie en gemeenten de inwoners van Salland op zwakke plekken rondom hun woning. Burgemeester Martijn Dadema gaf de aftrap in het gemeentehuis van Raalte, waarna de diverse teams op pad gingen.

Waarom deze actie?
Hoewel er in onze gemeente relatief weinig inbraken in woningen zijn, is de impact van een inbraak heel groot. Het feit dat iemand in je huis is geweest en jouw spullen heeft gestolen, maakt grote indruk op mensen. Toch kunnen we er vaak zelf veel aan doen. Dat bleek ook vanavond toen politie en studenten de wijken in gingen om te kijken waar inbrekers hun slag konden slaan. Op die plekken hebben ze witte voetjes achtergelaten. Daarmee willen we de inwoners erop wijzen wat ze kunnen doen om inbraken te voorkomen.

Wat zijn de kansen voor een inbreker?
Inbrekers maken vaak gebruik van zwakke plekken om in een woning te komen. Een openstaand raam, tuindeur niet afgesloten en de fietsen niet op slot in de achtertuin? Een container dicht bij een afdakje of zelfs een ladder die gemakkelijk te gebruiken is? Inbrekers zien snel kansen om binnen te komen. Zeker als er waardevolle spullen in het zicht liggen. De donkere dagen zijn voor inbrekers de mooiste periode: het is goed te zien of mensen thuis zijn en er zijn minder mensen op straat zodat het inbrekersgilde ongezien aan de slag kan.

Resultaten
Tijdens de actie zijn 400 witte voetjes achtergelaten, inwoners van onze gemeenten zijn duidelijk zeer goed van vertrouwen.
Opvallende zaken waren: een auto met draaiende motor, een heel huis door kunnen lopen, duur gereedschap in een schuur die niet afgesloten was, een elektrische fiets die niet op slot stond. Studenten die door een tuin kunnen lopen, terwijl de bewoners thuis waren.
Auto’s open, verzorgingstehuis open, schuren en schuttingen open, zo naar binnen kunnen lopen. Gereedschappen, kratten bier zo voor het pakken en kentekenpapieren in de auto die open was.

In de afgelopen periode met donkere dagen hebben we op diverse manieren aandacht besteed aan inbraakpreventie:
– Regelmatig hebben we tips gegeven over het belang van verlichting zowel binnen als buitenshuis en het belang van goede sloten;
– In december stonden tekstkarren bij de invalswegen en hebben we, op kleinere schaal, witte voetjes gelegd op plaatsen waar inbraak mogelijk was;
– Aan de diverse appgroepen hebben we preventietips gestuurd;
– Er zijn flyers gericht op hondeneigenaren verspreid met het verzoek om bij verdachte situaties 112 te bellen;
– Politie heeft meerdere geplande verkeerscontroles uitgevoerd op 1 avond. Vooral op de N-wegen.