Hoe is het nu met? Havana Bay, het enige Cubaanse restaurant in Deventer

Door Sonja Veneman

Havana Bay, hét Cubaanse specialiteitenrestaurant in Deventer dat iedereen hier kent.  Voor de coronatijd had ik al eens kennisgemaakt met dit restaurant. Maar hoe zal het nu met ze gaan? Sinds een jaar is Milat Safa de nieuwe eigenaar. In het sfeervolle restaurant spreek ik Milat. Vol ideeën en ambitie en hij laat graag zien wat hij met gastvrijheid en lekker eten bedoelt.

Nieuwe Latijnse Stijl: De inrichting is behouden gebleven, gezellige zitjes waardoor je ondanks veel mensen bij elkaar, toch privé zit. De mooie wanddecoratie is opvallend.
Na de overname heeft Milat het concept wel opnieuw geïntroduceerd, maar dan in een vernieuwde stijl, Latin American Grill. Het doel is om het restaurant als één van de beste in Deventer te maken. De specialiteit is voornamelijk het vlees. Deze wordt op de Latijns Amerikaanse stijl gegrild en bereid met de geheime kruiden en sauzen die al jaren toegepast worden.

Personeelstekort en coronatijd: In de coronatijd is het natuurlijk voor iedere horeca-onderneming zwaar geweest maar Milat is er goed door gekomen. Het was hem zelfs opgevallen dat het nu soms rustiger is omdat mensen weer op vakantie gaan. Zo ook zijn eigen personeel. Dit tijdelijke tekort vangt hij op met zijn hele familie. Zusje Sara is al een jaar werkzaam bij haar broer en heeft zich ontwikkeld tot een echte gastvrouw. De studente zegt dat dit goed van pas komt voor haar toekomst. Vanavond is het druk en het tempo zit er goed in. Het eten is wat latijns-amerikaans voor staat, spicy en smaakvol. Vooral de mixed grill en de daarbij huisgemaakte friet die knapperig blijft, valt in de smaak. Milat onthult dat vooral de kruiden deze zo lekker maken.

Toekomstvisie en ambitie: Milat is van Afghaanse komaf en heeft gemerkt dat deze keuken in populariteit stijgt in omliggende steden. Binnenkort wil hij graag collega-ondernemers in de straat trakteren op zijn eigen gerechten die hij altijd van zijn moeder voorgeschoteld kreeg en horen wat zij ervan vinden. “Het is een erg diverse keuken maar ook heel bewerkelijk, daar moet ik goed over nadenken, legt Milat uit. “Maar als het aanslaat, dan open ik een tweede zaak en gaat heel Deventer kennis maken met het eten waar ik mee opgegroeid ben, vertelt Milat enhousiast.”
Hij is in ieder geval gericht op de toekomst en blij met wat hij doet. Bezoekers zijn erg tevreden over de gastvrijheid en gezelligheid hier. “Er is regelmatig wat nieuws op de kaart dus wij komen wel weer,” vertelt een van de gasten. Milat maakt nog even tijd voor een foto met zijn zusje en moet dan snel weer door. We blijven hen volgen en zijn benieuwd wat de toekomst zal brengen.