120 jubilarissen vieren tegelijk de 12,5 jaar in dienst bij Carinova

De thuishulpen van Carinova thuiszorg hebben iets bijzonders te vieren. Woensdagmiddag 13 juli om 16.00 komen meer dan 80 collega’s samen bij restaurant “Bij Pa en Ma” aan de Spanjaardsdijk in Schalkhaar om 12,5 jaar in dienst met elkaar te vieren.
De collega thuishulpen traden allemaal in dienst op 1 januari 2010. In de periode voor 2010 waren de thuishulpen als alfahulp in loondienst bij de cliënten zelf. Carinova nam de alfahulpen van destijds na een wetswijziging door initiatiefnemer Jet Bussemaker graag in loondienst. Thuishulp Marco Brink is er een van. Zijn werk zit hem in het bloed.

Niet alleen schoonmaken

“Ik ben altijd al dienstverlenend van natuur geweest, ik vind het fijn mensen te ondersteunen.” Gemakkelijk lijkt het zo op het oog, mensen huishoudelijk werk uit handen nemen. Dat is een misvatting, zegt Marco. Schoonmaken is een vak en daarnaast heb je een signalerende functie, je moet kunnen zien of er meer zorg nodig is of juist niet. De cliënt zo zelfredzaam mogelijk laten zijn.” In Carinova-termen heet dit Hospitaliseren.”

Omgaan met bijzondere mensen

Marco vindt de diversiteit aan cliënten juist bijzonder. Hier zitten ook steeds meer jongere cliënten tussen.
“Je moet ook kunnen omgaan met diverse aandoeningen zoals psychische problematiek of dementie. Mensen kunnen dan net even anders reageren en daar weet ik dan weer goed mee om te gaan.” Extra zorg leveren zoals een boterham smeren mag volgens de regels dan niet, maar het sociale aspect is wel een belangrijk onderdeel van het werk. Zo heeft hij eens met zijn leidinggevende overlegd of hij voor een cliënt de was mocht doen, want het ging gewoon echt niet. Een uitzondering werd daarom in overleg gemaakt.

Ook mindere kanten

Het werk kan soms fysiek zwaar zijn, als je veel moet bukken en tillen. Hij begrijpt dat het haast niet te doen als je klein van stuk bent en een vier-seizoenen-dekbed moet verschonen. Natuurlijk word je als medewerker geschoold en krijg je houdingstips.

“Als je bij cliënten voer de vloer komt, dan zie je natuurlijk van alles. Dat kan soms schrikken zijn, als blijkt dat er meer speelt dan een onvermogen het huishouden te kunnen doen, het is dan te smerig voor woorden. Dit kan komen door eenzaamheid, of forse psychische problematiek. Dan wordt er wel professionele hulp ingeschakeld. Ook kunnen mensen soms eigenwijs reageren. Het moet zoals zij het wensen. Marco is hier inmiddels aan gewend en gaat de strijd over het gebruik van een speciaal schoonmaakmiddel of doekje niet meer aan.

Hij heeft altijd respect voor de bewoner en diens huis. “Je huis weerspiegelt je persoonlijkheid, dat ziet hij keer op keer en vindt dit prachtig. “Je ziet hoe iemand is, artistiek of belezen, of een verzamelaar, dat maakt het iedere keer weer boeiend. Hij hoopt nog lang door te gaan mensen te ondersteunen. Op naar het volgende jubileum!