30e editie Charles Dickens festijn belooft ware living outdoor-theatershow te worden

Na twee lange jaren wachten gaat de 30e editie van iconische Dickens Festijn eindelijk door. De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie op zaterdag 10 en zondag 11 december in Deventer. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken.

Deftige heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur en kantoorklerken snellen zich vooruit. Zwervers bedelen, boefjes stelen, kinderen zingen en handwerkers demonstreren hun ambacht. Keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten en buigen diep als Queen Victoria in haar draagkoets passeert.

Dit jaar vindt de 30e editie van het festijn plaats. Het Dickens Festijn is jaarlijks een groot succes en is één van de beeldbepalende evenementen van de Provincie Overijssel. Het Dickens Festijn in Deventer onderscheidt zich door het groot aantal optredens van acteurs en toneelspelers, van jong tot oud, koren, zangers en muzikanten en door de deelname van bewoners uit het Bergkwartier. U komt de acteurs en figuranten vooral op straat tegen, maar ook achter ramen of soms hoog op een dak. Dit alles maakt het festijn tot één groot ‘living outdoor- theatre’.

Daarnaast is er beide dagen een ‘Sing Along’ in de Bergkerk, waarbij alle deelnemers van 17.30 tot 17.45 uur samenkomen en ook bezoekers welkom zijn om de dag zingend af te sluiten.

Toegang en wachtrij
Het Dickens Festijn is beide dagen van 11.00-17.00 uur en wordt jaarlijks bezocht door ruim 125.000 bezoekers. De toegang is gratis. Wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang die kan oplopen tot 1,5 uur. Toegang is alleen mogelijk via de Keizerstraat (t.h.v. de Schouwburg). Bezoekers worden vanaf hier naar de ingang (t.h.v. de Walstraat) geleid.

Het Bergkwartier is gelegen in het centrum van Deventer. Het festijn vindt plaats in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat. De geuren van punch en gepofte kastanjes, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het sfeervolle decor.

Dickens Walk
Ter ere van dit jubileum pakt Evenementenbureau dEVENTer extra uit. Naast het Dickens Festijn is de première van audio-tour de ‘Dickens Walk’ van 6 t/m 30 december.

In 2021 is de Dickens Walk in samenwerking met Het Theaterschip ontwikkeld. Ervaar de boeken van Charles Dickens op eigen gelegenheid via een audio-tour. Luisteraars worden aan de hand van maar liefst 18 scénes, uitgebeeld op schilderachtige foto’s, meegenomen langs een selectie boeken van Charles Dickens in het sfeervolle Bergkwartier. Op 6 december 2022 zal het voor het eerst mogelijk zijn deze wandeling met audio-tour te lopen. De audio-tour is gemaakt in samenwerking met vele betrokken partijen rondom het Dickens Festijn, waaronder het Theaterschip, Volksonderwijs, LaTalenTia en fotograaf Charles Niël. Let op: tijdens het Dickens Festijn weekend op 10 en 11 december is de audio-tour niet beschikbaar i.v.m. de drukte.

Alles is Dickens

In samenwerking met Deventer Toneelgezelschap Beumer & Drost presenteert het evenementenbureau de vrolijke komedie ‘Alles is Dickens’ met Paul R. Kooij en Maarten Wansink in de hoofdrol. Te zien van 8 t/m 16 december 2022   in de Deventer Bergkerk. Tickets €13,50 via www.dickensfestijn.nl


Deventer Kerststad

Met de betoverende lichtjes is de verlichte binnenstad al een feestje op zich. Op donderdagavond 8 december is er tot 21.00 uur in de Walstraat en Golstraat de Lichtjes Koopavond. Daarnaast staat Deventer tijdens en rondom het Dickens Festijn in het teken van kerst met vele andere activiteiten; waaronder lichtjesroute, interactieve kerststal, kerstconcerten, kerstmarkt in de Grote of Lebuinuskerk en (kerst)markten op de Brink en Grote Kerkhof.

Openbaar vervoer en parkeren

Deventer is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. NS zet 10 en 11 december helaas geen extra vervoer in vanwege personeelstekorten. Vanaf het station loopt u in 3 minuten naar het centrum. Het festijn begint al op het station. Bezoekers worden verwelkomd door Christmas Carol Singers en Dickens-acteurs uit de beroemde boeken van Charles Dickens. U kunt uw reis plannen via de NS Reisplanner of via www.ns.nl of tel. 0900 – 9292

Pendeldienst
Speciaal voor het Dickens Festijn is een pendeldienst ingesteld. Indien u met de auto komt, volgt u komende vanaf de A1 de borden naar een extra parkeerterrein, inclusief busvervoer naar het centrum. De pendelbussen rijden op 10 en 11 december van 8.30-18.30 uur (€15,- per auto, €13,- in voorverkoop via www.dickensfestijn.nl).

In de Deventer binnenstad kunt u onder meer parkeren in de Centrumgarage (Op de Keizer 1, achter de HEMA, 24 uur per dag open). Gratis parkeerplekken zijn beschikbaar op het Saxion parkeerterrein, Berkelweg 1. Voor meer parkeerplaatsen rondom het centrum: volg de parkeerroute. Op het Pothoofd worden extra invalidenparkeerplaatsen ingesteld.

Fietsen kunnen gratis en bewaakte gestald worden bij het NS-station en de fietsenstallingen Op de Keizer(achter de HEMA) geopend van 8.45 tot 17.30 uur. Daarnaast kunnen fietsen onbewaakt gestald worden aan de Het Lamme van Dieseplein, Gedempte Gracht en bij de Leeuwenbrug.

Organisatie

Het Dickens Festijn wordt georganiseerd door het Evenementenbureau dEVENTer in samenwerking met ondernemers en bewoners in het Bergkwartier, in het bijzonder de familie Strik. Het festijn is mede mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Nederlandse Spoorwegen, hoofdsponsor NV Bergkwartier en alle sponsoren van Deventer Evenementenstad.

Donderdag 1 december zijn de mensen achter de organisatie te gast bij ons in ons live TV programma Salland Magazine. Ook wordt er aandacht besteed aan De Dickens Walk en de Theatervoorstelling