ESPN DOC: Özcan Akyol reist door 120 jaar Go Ahead Eagles

Dat Go Ahead de allereerste arbeidersclub is die landskampioen werd, is al langer bekend. Minder bekend is dat Go Ahead kan worden beschouwd als de eerste voetbalkampioen van heel Nederland. Het is een van de bijzondere verhalen die op 2 december aan bod komen in de ESPN DOC ‘Home of Eus: 120 jaar Go Ahead Eagles’.

Ter viering van het 120-jarig jubileum van Go Ahead (Eagles) duikt schrijver, documentairemaker én supporter Özcan Akyol in de roemruchte geschiedenis van de club. “Tijdens de eerste drie reeksen van Home of Eus hebben we natuurlijk de actualiteit van Go Ahead Eagles belicht”, vertelt Akyol. “Maar het heden van de club is nauw verbonden met de geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan hoe de clubnaam nog steeds wordt uitgesproken – Kowet! – en de manier waarop clubhelden worden geëerd, of juist niet.”

Hoe vertel je het verhaal van twaalf decennia Go Ahead (Eagles) in pak ‘m beet 50 minuten? “Daar hebben we uiteraard goed over nagedacht”, aldus Akyol. “Als je álles wil vertellen, wordt het een soort feitenrelaas. Dat is zonde. Bovendien zijn sommige verhalen al eerder verteld in ESPN DOCS of andere producties. Daarom hebben we ervoor gekozen gebeurtenissen en clubmensen te belichten, die nog niet vaak naar voren zijn gekomen. Maar wel samen de geschiedenis van Go Ahead Eagles kenmerken.”

In ‘Home of Eus: 120 jaar Go Ahead Eagles’ vormt Museum De Waag op De Brink in Deventer de uitvalsbasis voor Akyols reis door de geschiedenis van rood en geel. Akyol: “Samen met bijzondere gasten vul ik de collectie van de Deventer Topstukken aan met speciale items uit de clubgeschiedenis. Daarnaast duik ik op een wedstrijddag door middel van (toevallige) ontmoetingen in het ontstaan van het imago van cultclub. Iets wat eigenlijk van dag 1 tot dag 44.000 als rode draad door de clubgeschiedenis loopt.”

De première van de ESPN DOC ‘Home of Eus: 120 jaar Go Ahead Eagles’ is op vrijdag 2 december om 18:00 uur op het hoofdkanaal van ESPN