Bennie Jolink: Klimaatontkenners worden straks vergeleken met Holocaustontkenners

“Klimaatontkenners gaan straks verweten worden dat ze niks hebben gedaan” zei Normaalzanger Bennie Jolink bij TV Gelderland. Jolink vindt nog steeds dat de boer troef is, maar neemt het ook op voor het klimaat. Jolink neemt het dus op voor klimaat én boer.
Door Harrie Kiekebosch
Het is belangrijk dat dergelijke informele voormannen de juiste woorden kiezen, want naar hen wordt geluisterd. En Jolink heeft zijn woorden goed gewikt en gewogen voor hij ze uitsprak. De voorman van Normaal kent de media genoeg om te weten dat zijn uitspraak rond gaat onder zijn boeren achterban. Die krijgen nu van hun grote voorbeeld te horen dat ook hij vindt dat het helemaal mis is met het klimaat. Niet een klein beetje, maar holocaust-veel.
Salland is gek op Normaal, Bennie Jolink gaf zo ongeveer zijn laatste grote optreden op Stöppelhaene, het Sallandse oogstfeest dat hij jaren achtereen afsloot op zondag. In ‘De boer det is de keerl’ steekt Normaal de boeren een hart onder de riem. Farmers Defence Force en die nieuwe politieke partij BBB werkten er hard aan mee dat nummer hoog in de top2000 te krijgen. Maar nu brengt Jolink zijn duidelijke standpunt naar voren: aandacht voor klimaat én boeren. Weg met Baudet. En stoppen met die trekkers op de snelweg. Dat werkt tegen je.
Klimaatontkenners schreeuwen heel hard. Als je harder schreeuwt wil dat nog niet zeggen dat je gelijk hebt. Maar journalisten zijn daar gek op. Boze, nee woedende mensen hebben verder geen journalistieke waarde, maar doen het goed in de krant.
Wat dat betreft hebben klimaatontkenners hun communicatie goed op orde. Ook in de boerenwereld. Net als Shell wetenschappers betaalt om twijfel te zaaien, doen kredietverstrekkers en voedselproducenten dat in de boerenwereld. Ze betalen de stakingsdagen en ondersteunen het tegengeluid. Gewoon uit eigen belang. Via vakbladen en hun journalisten zitten ze tot in de haarvaten van onze samenleving en zaaien twijfel van landelijk tot lokaal. Wat Erdogan Gulën verwijt (dat Gulën zijn mannetjes tot in de haarvaten van de samenleving heeft zitten), is in de klimaatbeweging én de boerenwereld precies zo aan de hand. Journalisten, ambtenaren, raadsleden, bestuurders: ze doen in Salland niet eens moeite hun band met belangenpartijen in de boerenwereld te verbergen. Allemaal geld verdienen over de ruggen van de boeren.
En die boeren, die moeten we juist koesteren. De boer det is de keerl die ons eten produceert, en bij dat eten hebben we belang. Waarmee we terug zijn bij Bennie Jolink. Geef die boer alle kansen dat voedsel te blijven produceren. Maar dan wel gezond eten en gezond geproduceerd. En zet het klimaat daar boven.
Mooi gesproken Bennie. Blij mee.
Het bericht Bennie Jolink: Klimaatontkenners worden straks vergeleken met Holocaustontkenners verscheen eerst op Opinie in Salland.

Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Bennie Jolink: Klimaatontkenners worden straks vergeleken met Holocaustontkenners verscheen eerst op Salland TV.