Door de opgelegde maatregelen zijn wij nu een totaal ander leven aan het leiden en het zou goed kunnen dat dit definitieve gevolgen zal hebben op vele terreinen.
Door Kees Huls
PolitiekHier mogen wij vaststellen, dat een sterk Europa van voordeel had kunnen zijn. Ieder land ging min of meer op eigen wijze de problemen te lijf ging, met allerlei nationalistische fricties tot gevolg. De slagkracht om zo snel mogelijk het Corona virus uit de wereld te krijgen lijdt hieronder. Ook de te verwachten economische terugslag is gebaat bij een krachtig Europa om een tegenwicht te bieden tegen de banken en multinationals. Ik pleit dan ook voor krachtige eenvormige wetgeving op deze gebieden, om te voorkomen dat landen tegen elkaar uitgespeeld worden en misbruikt worden voor het ontlopen van belastingen.
Ook dienen wij ons los te maken van de VS, die zich immers steeds onbetrouwbaarder en egoïstischer tonen. Veel mensen denken nog steeds dat het onze grootste vrienden zijn, terwijl, in tegenstelling tot onze andere bondgenoten, pas in december 1941 aan de 2e wereldoorlog zijn gaan deelnemen toen zij door de Japanners werden aangevallen bij Pearl Harbor. De zeer welkome Marshallhulp werd verstrekt uit angst voor het communisme en niet omdat ze zoveel van ons hielden. Deze hulp werd trouwens grotendeels met rente terugbetaald. De NAVO werd opgericht als tegenhanger van het Warschaupact van de communistische landen. Na de val van de muur werd het Warschaupact onmiddellijk opgeheven zoals afgesproken tussen Bush Sr. en Gorbatsjov maar de NAVO bleef bestaan en werd en wordt onder leiding van de VS in andere gebieden voor vaak dubieuze zaken ingezet. Alleen om verdeling te creëren.
Opheffen dus en naar een Europees leger.
En toenadering zoeken tot Rusland. Dit is nu niet gemakkelijk met Poetin, maar dat hij nu deze positie bekleedt hebben wij echt aan ons zelf te wijten. Heel veel afspraken tussen Bush en Gorbatsjov werden geschonden door de NAVO, waardoor de laatste zijn geloofwaardigheid in eigen land verloor en er ruimte kwam voor een enigszins autoritaire leider. Vergeet hierbij niet dat de gemiddelde Rus in de straat van oudsher veel angst heeft voor de boze westerlingen. Zij hebben in beide wereldoorlogen ontelbaar meer militaire- en burgerslachtoffers te betreuren gehad dan wij.
Ook het idee van het Russische gevaar zouden we toch echt in het juiste perspectief moeten zien: De militaire uitgaven* van Rusland zijn minder dan 1/10 dan deze van de VS. Zelfs kleinere landen geven hieraan meer uit dan Rusland, zoals bijvoorbeeld het VK en Frankrijk. Dus met die Russische dreiging lijkt het wel mee te vallen! (*Bron: Stockholm International Peace Research Institute SIPRI.)
MilieuDoor de huidige maatregelen is er een zeer positief effect op de luchtvervuiling ontstaan. Het zal moeilijk zijn om deze winst vast te houden wanneer alles weer normaal gaat draaien maar een aanzienlijk verbetering zal er toch wel in kunnen zitten nu blijkt dat de digitale wereld veel mogelijkheden biedt om veel verplaatsingen overbodig te maken. Gunstig voor de werkgever: Lagere huisvesting- en reiskosten. Meer thuiswerken moet dan wel gefaciliteerd worden met meer/ andere mogelijkheden voor kinderopvang.
Een gunstig bijverschijnsel is ook de afname van files.
EconomieDe Coronacrisis zal zeker een aanvankelijke teruggang betekenen. Zaak is het nu om de beschikbare fondsen en faciliteiten op een rechtvaardige wijze in te zetten zodat zoveel mogelijk bedrijven en éénpitters deze teruggang overleven. Het risico is groot, dat de grote bedrijven bevoordeeld zullen worden. Zij hebben immers de juiste (lobby) contacten met de bewindslieden. Zeker wanneer het beursgenoteerde bedrijven en hun dochters betreft dient men zeer terughoudend te zijn met steun omdat de aandeelhouders in goede tijden ruimschoots de vruchten geplukt hebben en nu bij een tijdelijke verslechtering maar even moeten slikken. Er dient schadevergoeding te komen voor bedrijven die de door de maatregelen verloren omzet niet meer goed kunnen maken, zoals toerisme, horeca en landbouw. Bedrijven die wel aan een inhaalvraag na de crisis kunnen voldoen, zoals met duurzame producten, zullen genoeg hebben aan uitstel van betalingen, hoewel er hier ook een redelijke kans bestaat dat zij zullen lijden onder een aanvankelijk teruglopende consumentenvraag. Kleine bedrijven en ZZP’ers dienen ruimhartig benaderd te worden omdat zij door het geweld van de groten weinig kans hebben vet op de botten te krijgen. Veel ZZP’ers werden tot deze status gedwongen door ongelukkige regelgeving van de laatste jaren en kunnen helemaal geen vet op de botten krijgen omdat zij vaak tegen elkaar uitgespeeld worden. De laatste decennia ontstond het beeld dat we rijk konden worden met een smartphone in de hand en een laptop onder de arm. Nu blijkt dat we sommige maakindustrie toch echt wel dichterbij nodig hebben en deze moet weer geactiveerd worden.
Onderlinge solidariteitHeel mooi om te zien hoe we nu overwegend met elkaar omgaan. Hopelijk kunnen wij dit vasthouden als we de ratrace weer ingaan!
Het bericht De impact van Corona – Zal het ook nog iets positiefs brengen? verscheen eerst op Opinie in Salland.
…
Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl
Het bericht De impact van Corona – Zal het ook nog iets positiefs brengen? verscheen eerst op Salland TV.