Denne vraagt zich af wie het IC-bed mag hebben

De discussie gaat de hele tijd over de piek van de besmetting. Die willen we niet hoger laten worden dan het aantal ziekenhuisbedden dat er in ons land beschikbaar zijn voor het bieden van IC. Moeten we een lockdown doen, volstaat social distance, werkt groepsimmuniteit?
Het komt me over als denken op de korte termijn van de korte termijn. Wat moeten we vandaag doen om te bepalen hoe we er morgen voorstaan, waarbij je er iedere keer achter komt dat je gisteren iets had moeten doen om er vandaag beter voor te staan. Tja, dan zak je achter je spreekgestoelte in elkaar nog voordat je toekomt aan denken over overmorgen.
En toch is dat nodig. Want terwijl we de piek van de besmetting laag willen houden naderen we het moment dat er bedden te weinig zijn. En moet je kiezen voor wie wel en wie niet. Ik begrijp wel dat je daar de discussie nu niet over wil voeren, tot je er achter komt dat je dat gisteren had moeten doen omdat je vandaag een keus moet maken.
Hoe zou die discussie verlopen? Je moet daar maatstaven voor hebben. Ga dat eens doen voor je zelf. Lijkt me een leuke oefening voor de cursus ‘hoe leer ik me zelf kennen’.
Stel je eens voor dat de koning dat mag bepalen, dan denk ik toch automatisch aan de vader van zijn vrouw, die meeregeerde in een bewind dat anders denkenden boven zee uit vliegtuigen gooide. Dus daar ben ik niet zo voor. Of dat je die keus laat aan iemand die veroordeeld is voor racisme, omdat hij minder Marokkanen wil regelen. Nee, we vieren net dit jaar 75 jaar bevrijding.
Krijgt de jongste het IC-bed? Degene met de meeste overlevingskans? Dat je iemand weigert die gewoon bleef handen schudden en ze niet waste? Er hangen overal camera’s op straat en jouw smartphone heeft vanwege allerlei apps vaak het geluid wel aanstaan. Wat doe je met mensen die hun leven lang niet zo veel acht sloegen op hun gezondheid? Albert Heijn weet vanwege jouw bonuskaart precies welke boodschappen je haalt, dus die selectie is gauw gemaakt.
Kies je voor de rijkste mensen of juist voor hen die in een vitaal beroep werken en dus arm zijn.
Je kunt natuurlijk ook kop of munt doen. Lekker spannend.
Het bericht Denne vraagt zich af wie het IC-bed mag hebben verscheen eerst op Opinie in Salland.

Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Denne vraagt zich af wie het IC-bed mag hebben verscheen eerst op Salland TV.