Echtpaar Schotman-Kemperman 60 jaar getrouwd

Woensdag 4 maart 2020 was het exact 60 jaar geleden dat het burgerlijk huwelijk tussen Anton Schotman en Marie Kemperman werd voltrokken. Dit was aanleiding voor burgemeester Dadema om een bezoek te brengen aan het diamanten echtpaar en hen namens de gemeente Raalte te feliciteren met dit bijzondere jubileum.
De echtelieden ontmoetten elkaar in de jaren vijftig tijdens de bruiloft van een oudere zus van Marie. Anton speelde toen in een bruiloftsbandje als accordeonist. Zijn broer Bernard speelde ook mee, hij was de saxofonist. Bernard kreeg verkering met een andere zus van Marie en zo kwam de familie Schotman in contact met de familie Kemperman in de Stoevinge, in het buitengebied van Heino. De vonk sloeg over tussen Anton en Marie en in 1960 gaven ze elkaar het jawoord.
Zoals toen wel vaker voorkwam, trouwde het bruidspaar bij de familie in. Antons moeder en twee jongere zussen woonden op dat moment nog in het ouderlijk huis aan de Weerdhuisweg in Lemelerveld. Nadat de zussen waren getrouwd en moeder met de laatste was meeverhuisd, kwam het hele huis beschikbaar voor het jonge gezin, dat uiteindelijk 4 zonen en 4 dochters telde. Met veel zelfwerkzaamheid werd het oude huis stukje bij beetje opgeknapt. Overdag werkte Anton bij de Nederlandse IJzerconstructiewerkplaats in Lemelerveld (NIJL) als lasser. ’s Avonds werden allerlei klussen in en om het huis gedaan en was er veel werk in de grote moestuin. Marie zorgde voor het gezin en het huishouden en als de kinderen ‘s avonds in bed lagen, hielp zij Anton als er geschilderd of behangen moest worden.
Muziek is altijd Antons grote hobby gebleven. Hij luisterde veel naar de radio en zong jarenlang met zijn warme tenorstem in verschillende koren. 65 jaar lang maakte hij deel uit van het herenkoor van de RK-parochie in Lemelerveld. Marie werkte met hart en ziel in het huishouden. Ze houdt van orde en regelmaat en geniet ervan als alles weer netjes is. Toen ze nog midden in de jonge kinderen zat, naaide en breide ze vaak zelf de kinderkleertjes. En als Anton terugkwam van een repetitie of een kerkdienst, stond de koffie altijd klaar voor hem.
Op zijn zestigste kon Anton gebruik maken van de VUT. Daarmee brak een nieuwe fase in hun leven aan. Kinderen verlieten geleidelijk aan het ouderlijk huis en Anton en Marie kregen tijd om veel samen te doen. In die jaren werden 8 kleinzonen en 8 kleindochters geboren. Opa en oma waren altijd bereid om als oppas ingezet te worden. Beiden bleven tot ver na hun tachtigste jaar actief in het huishouden en in de tuin met broeikas. Anton beleefde drukke tijden door het zingen bij meerdere koren en zijn oude hobby, het spelen op de accordeon. Marie hield rekening met zijn drukke schema en zorgde er steeds voor dat hij er picobello uitzag bij zijn optredens.
Ouderdom komt met gebreken en dat is bij Anton (90) en Marie (88) niet anders. De laatste jaren hebben ze beiden qua gezondheid het nodige moeten inleveren. In juli vorig jaar verhuisden ze van Lemelerveld naar verzorgingshuis Schuilenburg in Raalte, waar ze in hun eigen appartement liefdevol worden verzorgd. Op 27 april 2020 is het 60 jaar geleden dat het huwelijk kerkelijk werd ingezegend en dat gaan Anton en Marie op zondag 26 april dankbaar vieren, te midden van familie, vrienden en bekenden.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Echtpaar Schotman-Kemperman 60 jaar getrouwd verscheen eerst op Salland TV.