Herman Holtmaat: Stop met roken, nu helemaal

We weten allemaal dat roken slecht is voor onze gezondheid en dat er veel ziekten door ontstaan. Maar mensen die roken zijn ook kwetsbaarder voor het coronavirus (Covid-19).
Door Herman Holtmaat
Dat blijkt uit onderzoek. Roken zorgt ervoor dat de trilhaartjes in de luchtpijp verlammen waardoor je virussen, zoals het coronavirus, minder makkelijk uit kunt hoesten. Het lijkt er ook op dat rokers meer eiwitten aanmaken die het coronavirus juist gebruikt om de longen binnen te dringen. De weerstand is verder lager, omdat rokers een slechtere longfunctie hebben. Dat betekent dat ze in algemeenheid vatbaarder zijn voor longproblemen.
Kortom, rokers die besmet raken met corona zullen gemiddeld langere tijd ziek blijven en zijn kwetsbaarder voor ernstigere klachten.
In deze tijd van het Corona-virus worden we nog weer eens met onze neus op de feiten gedrukt hoe belangrijk gezonde longen zijn. Een mooie gelegenheid om te stoppen.
Ook steeds meer sportverenigingen en sportparken worden rookvrij. Niet alleen binnen, maar ook buiten. Veel kinderen brengen een groot deel van hun tijd door op de sportvereniging. Zien roken, doet roken. Met een rookvrij sportterrein geven wij het goede voorbeeld aan kinderen en voorkomen we bovendien het schadelijke meeroken.
In Luttenberg kwamen we twee jaar geleden tot het besef dat we een voorbeeld moesten stellen en dat we de sigaret van ons mooie sportpark moesten verbannen.
We hebben een pact gesloten met alle sportverenigingen; voetbal, handbal, volleybal en dit op de ledenvergaderingen aan de orde gesteld. Iedereen was er voor om het sportpark rookvrij te maken. Wel via de weg van de geleidelijkheid. Er is nu nog wel een ruimte om op de parkeerplaats te roken. Maar niet meer binnen het sportpark.
Als Stichting Sportbelangen Luttenberg hebben we ook geld gekregen via Kracht van Salland (samen voor elkaar) om onze actie te laten slagen. Daar hebben we voorlichtingsborden en flyers van gekocht en een speciale rookplek ingericht.
Het rookvrij-beleid is structureel en geldt voor iedereen: leden, vrijwilligers, medewerkers én bezoekers.
We zijn nu zover dat iedereen het weet en dat we elkaar erop wijzen en zo hoort het ook. Was het tot voor kort nog vaak zo dat de rokers het zelf als een recht vonden dat ze mochten roken. Steeds vaker worden zij er op gewezen dat je het eigenlijk niet meer kunt maken om te roken. Niet voor jezelf en niet voor onze (klein) kinderen. Als het straks via de wet afgedwongen wordt zijn we in Luttenberg al mooi voorbereid.
Stop met roken: nu helemaal.

 
 
 
Het bericht Herman Holtmaat: Stop met roken, nu helemaal verscheen eerst op Opinie in Salland.

Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Herman Holtmaat: Stop met roken, nu helemaal verscheen eerst op Salland TV.