Het was vandaag een bijzondere dag voor Anton Heijmerikx op de Canadese begraafplaats in Holten

Het was een nobel initiatief van het Verenigd Comité Wijhe om de drie Canadezen die in Wijhe gesneuveld zijn te herdenken op de Canadese begraafplaats in Holten.

Het is indrukwekkend om te beseffen dat het vandaag 78 jaar geleden is dat Wijhe door de Royal Winnipeg Rifles is bevrijd.

Anton Heijmerikx en Bernardien Marskamp-Van Aperlo van het Verenigd Comité Wijhe staan samen even stil bij de gevallenen

Gast was Anton Heijmerikx die recentelijk nog twee gesneuvelde bevrijders een naam kon geven die binnenkort (4 mei) op het oorlogsmonument in Wijhe komt te staan.

Anton Heijmerikx

Ik kom hier regelmatig en ben waarschijnlijk wel diverse keren langs deze graven gelopen, maar wist tot voor kort niet dat Robert Nesbit Adam en Gabriel Lamirande zo vlak bijvoor het einde van de oorlog in Wijhe gestorven zijn.

Het is van groot belang om de moed en opoffering van de Canadese soldaten die hun leven hebben gegeven tijdens de oorlog te eren en te herdenken.

Door stil te staan bij hun offer en hun nagedachtenis levend te houden, tonen we onze dankbaarheid en respect voor hun bijdrage aan de vrijheid die we vandaag de dag genieten. Laten we hun heldhaftigheid nooit vergeten.

Powered by WPeMatico