‘Laten we de bevrijding samen met de Russen herdenken’ met een poster voor de ramen

We vieren 75 jaar vrijheid. Nu al in Salland. Dorp na dorp is precies 75 jaar geleden bevrijd. Dat is geweldig en uniek. Zo lang vrede in onze oude moeder Europa is uniek. Voor deze vrijheid is keihard gevochten en er zijn onnoemelijk veel levens opgeofferd om vandaag de dag deze vrijheid te mogen vieren.
Door Lenka Pitrmanova en Kees Huls
De meesten van ons vieren deze vrijheid en genieten van alles eromheen. Vooral de jongere generatie zal het ontgaan zijn dat bij al deze vieringen de Russische vlag of die van de toenmalige Sovjet Unie ontbreekt, terwijl dit land een vooraanstaande rol heeft gespeeld bij de geallieerde bevrijding van Hitler. Ook hadden zij verreweg de meeste slachtoffers te betreuren, zowel militairen als burgers.
Doordat kort na de bevrijding de Koude Oorlog ontstond tussen de communistische landen in Oost Europa en de kapitalistische landen in West Europa, gesouffleerd door de VS, kwamen de burgers aan de beide zijden van het IJzeren Gordijn zeer wantrouwend tegenover elkaar te staan zonder echt veel van elkaar af te weten.
Omdat Rusland niet actief aan de Nederlandse bevrijding heeft bijgedragen werd hun rol bij bevrijdingsmanifestaties altijd verzwegen, hoewel Nederlanders die de concentratiekampen overleefden bijna allemaal door de Russen bevrijd zijn. Toch was de Sovjet Unie de eerste geallieerde staat die de Duitsers tot staan wist te brengen en terug te dringen, de beruchte en uitputtende slag bij Stalingrad, wat een beslissend keerpunt in deze verschrikkelijke oorlog betekende. 11 miljoen Sovjet militairen vielen voor onze vrijheid!
Natuurlijk is er gezien door onze ogen zeker wat af te dingen op de achtereenvolgende politieke systemen daar, maar deze soldaten gaven toch echt hun leven voor ONZE vrijheid en verdienen daarvoor de grootst mogelijke erkenning.
Daarom vragen wij jullie steun om op de heel bijzondere gedenkdagen van WO2 de politieke tegenstellingen even te vergeten en Rusland het podium te geven dat het verdient. Zoals dat wel al altijd bij de andere Geallieerden gebeurt.
Daarom heeft de SP een poster ontworpen die op Bevrijdingsdag op de ramen geplakt kan worden.
Je kunt deze poster bestellen een mail te sturen naar ellenvdberg.mobiel@gmail.com en €1,50 (bijdrage in de verzendkosten) over te maken op NL04 RABO 0139 0900 29 tnv SP Raalte
Het bericht ‘Laten we de bevrijding samen met de Russen herdenken’ met een poster voor de ramen verscheen eerst op Opinie in Salland.

Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht ‘Laten we de bevrijding samen met de Russen herdenken’ met een poster voor de ramen verscheen eerst op Salland TV.