Lezing: VONDST! Het verhaal achter het object

Deventer Verhaal/Museum De Waag en Archeologie Deventer organiseren ook dit jaar weer een historische lezingenreeks. Donderdag 19 september 2019 om 20.00 uur vindt de eerste lezing van het nieuwe seizoen plaats in het Auditorium van het Stadskantoor. De lezing ‘VONDST! Het verhaal achter het object’ neemt u mee langs mooie vondsten en hun verhalen uit Deventer. Sprekers zijn Deventer archeologen Bart Vermeulen en Emile Mittendorff.

IJsselvondsten
Niet alleen afgelopen zomer stond het water in de IJssel laag, ook in de jaren daarvoor kwamen er delen langs de rivier droog te liggen. Verschillende mensen hebben tijdens wandelingen de mooiste vondsten verzameld. De objecten zelf zijn mooi, maar juist het verhaal achter de vondst geeft een extra laag. De vondsten geven een prachtige inkijk in het leven in een middeleeuwse stad. De vondsten lopen uiteen van middeleeuwse donderkloten (kanonskogels), ruitersporen, zwaarden, dolken en fragmenten van maliënkolders tot pelgrimshoorns en een koekmal met een afbeelding van een zogenaamde morisken of morendans.

Stadhuiskwartier
Het Stadskantoor staat er al weer enige jaren. De archeologische opgraving voorafgaand aan de bouw, leverde een schat aan informatie en honderdduizenden vondsten op. Het verhaal van een deel van deze vondsten is eerder op verschillende manieren al verteld, maar er zijn nog genoeg vondsten en verhalen die ook aandacht verdienen. Bijvoorbeeld een prachtige leren boekkaft uit een beerput of Deventers oudste slot uit een afgebrand huis uit de 11de eeuw. Op bisschoppelijke ridders wijst mogelijk de vondst van een schildknop uit dezelfde periode.
Bart Vermeulen en Emile Mittendorff
Bart Vermeulen en Emile Mittendorff zijn beide archeoloog bij de gemeente Deventer.

Informatie
U bent donderdag 19 september van harte welkom in het Auditorium van het Stadhuis, Grote Kerkhof 1, Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ruim een uur. Inloop en koffie vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis en reserveren is niet mogelijk. Er zijn 100 plaatsen.

Lezingenreeks
De lezing is de eerste in de nieuwe historische lezingenreeks van negen lezingen in het seizoen 2019-2020. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema, bijvoorbeeld een recente archeologische opgraving, een nieuw verworven aanwinst voor de erfgoedcollectie of een actuele tentoonstelling waarin de geschiedenis van Deventer centraal staat.

Het bericht Lezing: VONDST! Het verhaal achter het object verscheen eerst op Salland TV.