Presentatie over de Hanze in Deventer

Presentatie over de Hanze in Deventer

Op donderdag 23 maart aanstaande organiseert Deventer Verhaal een presentatie over het Hanzejaar in Deventer. De erfgoedorganisatie levert een stevige inhoudelijke bijdrage aan het themajaar, met onder meer een Hanzetentoonstelling en een Hanze Experience. In korte presentaties vertellen enkele medewerkers over de manier waarop ze deze middeleeuwse geschiedenis een plek geven in het Deventer van 2023.

Deventer is een echte middeleeuwse stad. Toen Amsterdam en Rotterdam nog kleine dorpjes waren, hadden de Hanzesteden in het oosten van Nederland zich al ontwikkeld tot machtige handelscentra. Eén van de oorzaken: het krachtige Hanzenetwerk.

What the H*nze?!
Vanaf april start het Hanzejaar in Deventer met de slogan ‘What the H*nze?!’. Deventer Verhaal pakt uit met een multimediaal spektakel in de Oude Mariakerk, een Hanze podwalk door de binnenstad, een internationale tentoonstelling in Museum De Waag en een replica van de beroemde valsemuntersketel. Voor jongeren komen er een middeleeuws minifestival op de Worp en een educatief programma voor basis- en voortgezet onderwijs. Tijdens de presentatie gaat Deventer Verhaal dieper in op haar programma tijdens het Hanzejaar in Deventer.

Gastsprekers
Museum De Waag presenteert vanaf eind mei de tentoonstelling ‘Hanzestad Deventer: handelen in Europa’. Tentoonstellingsmaker Mariska de Bone komt vertellen over deze tentoonstelling die je een fascinerend inzicht geeft in de rol die Deventer speelde in deze internationale markt. Conservator Anne van Geuns vertelt over het langst bewaarde historische object van Hanzestad Deventer: de beroemde valsmuntersketel. De koperen ketel is in 1434 gebruikt voor de executie van een valsmunter. Dit jaar wordt gewerkt aan de replica van deze ketel. Na voltooiing van dit proces keert het terug op de originele plek aan De Waag.

Projectmedewerker Ben Schräder zal uitweiden over de Hanze Experience in de Oude Mariakerk. In een sensationele belevenis rondom de Hanze wordt de bezoeker straks ondergedompeld in een gratis multimediaal spektakel over de middeleeuwen in Deventer. Ewout van der Horst, directeur van Deventer Verhaal, zal een korte introductie geven op de Hanze en het Hanzejaar in Deventer. Na de presentatie is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Informatie
U bent donderdag 23 maart aanstaande van harte welkom in de Theaterzaal van Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18 te Deventer. De presentatie begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 60 minuten. Inloop vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis. Vooraf reserveren via www.deventerverhaal.nl/reserveren is verplicht. Er zijn max. 70 plaatsen beschikbaar.

Lezingenreeks
De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema.