Rampjaar tentoonstelling verlengd

De tentoonstelling ‘Het verraad van Deventer. Rampjaar 1672’ van Museum De Waag is wegens groot succes verlengd tot en met 27 november 2022. Al een week na de opening in mei jl. werd de duizendste bezoeker verwelkomd. In de tentoonstelling staat het beleg door Bommen Berend en de overgave van de stad centraal.

Precies 350 jaar geleden werd Deventer belegerd door Bommen Berend tijdens het bekendste Rampjaar uit de Nederlandse geschiedenis. Op 16 juni 1672 schreef het stadsbestuur aan legerleider Willem III dat de vijand Deventer had ingesloten. De Nederlandse Republiek was in het voorjaar van 1672 in oorlog met maar liefst vier vijanden tegelijk: Engeland, Frankrijk en de Duitse bisdommen Keulen en Münster. Omdat in Deventer de vestingwerken flink waren verwaarloosd, was het voor de vijand redelijk eenvoudig om de stad tot overgave te dwingen. Dit jaar is het 350 jaar geleden dat het zelfstandig bestaan van de Republiek op het spel stond en dat wordt dit jaar landelijk herdacht.

Verraad of verstandige overgave De tentoonstelling toont de belegering van Deventer door de Duits-Franse overmacht. De vorst-bisschop van Münster, Bernard von Galen alias ‘Bommen Berend’, dreigde met zijn gevreesde kanonnen, mortieren en brandbommen de stad in vuur en vlam te zetten. Toen Deventer zich niet overgaf liet hij de stad van drie zijden beschieten. Burgemeester Hendrick Nilant zag daarom geen andere oplossing dan de stad al een dag na belegering over te geven.

Eeuwenlang werd de Deventenaren de snelle overgave van 1672 nagedragen als verraad aan de Republiek. Maar Deventer was ook de stad die als enige in Overijssel überhaupt weerstand bood aan de belegering. Bezoekers van De Waag kunnen de tentoonstelling in het oudste waaggebouw van Nederland nog tot en met 27 november bezoeken en zelf interactief hun oordeel vellen: Had Deventer zich tot het uiterste moeten verdedigen of deed de stad er beter aan zich over te geven?

Museumbezoek Naast ‘Het verraad van Deventer. Rampjaar 1672’ op de begane grond, worden bezoekers op de eerste verdieping getrakteerd op de semipermanente tentoonstelling ‘Deventer Topstukken’ met topstukken van landelijke en internationale bekendheid. Op de tweede verdieping van het museum maak je in vogelvlucht kennis met de ontwikkeling van Deventer tot Hanzestad. Alle informatie over Museum De Waag is te vinden op www.museumdewaag.nl.