Ultimatum relschoppers bij Staphorst, niet melden betekent met je hoofd op TV vanavond

Ze kregen een paar dagen de kans om zichzelf bij de politie te melden, anders zouden ze herkenbaar op TV komen. Maar van het ultimatum dat de politie stelde maakten ze geen gebruik. De mannen die worden gezocht voor betrokkenheid bij de Sinterklaasintocht-rellen in Staphorst zijn vanavond herkenbaar te zien in Opsporing Verzocht.

Op zaterdag 19 november was de sfeer grimmig onderaan de afrit Staphorst op de A28. Kick Out Zwarte Piet (KOZP) had aangekondigd te willen demonstreren in Staphorst, waarnemers van Amnesty International kwamen kijken hoe de demonstratie zou verlopen. In het centrum van Staphorst bleef het rustig, maar bij de invalswegen werden twee auto’s van demonstranten en waarnemers geblokkeerd.

Auto’s bekogeld en vernield

De inzittenden van de auto’s werden bedreigd en geïntimideerd door een grote groep. Ze werden met eieren bekogeld, auto’s werden heen en weer geschud en vernield. Ook werden spullen uit een auto getrokken. “Onacceptabel gedrag”, zei politiewoordvoerder Sven Strijbosch.

De demonstratie van KOZP werd door de ongeregeldheden door de burgemeester van Staphorst verboden. De politie startte een opsporingsonderzoek en stelde aan vier verdachten afgelopen donderdag een ultimatum, toen ze geblurd te zien waren in Onder de Loep. Ze moesten zich voor 9.00 uur vanochtend melden, maar dat gebeurde niet. Drie van de vier verdachten waren verkleed als Zwarte Pieten.

Beelden van TV-programma Onder de Loep RTV Oost