8 jaar gevangenisstraf en TBS voor fatale mishandeling Deventer

De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Zwolle acht jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 26-jarige man uit de Deventer. De man zou op 21 juli vorig jaar zijn zwangere partner zodanig zwaar mishandeld hebben, dat de 21-jarige vrouw en haar ongeboren kind om het leven zijn gekomen.

Bij de vrouw werd zowel inwendig als uitwendig zwaar letsel geconstateerd. Hoewel de verdachte ontkent, staat volgens de officier van justitie vast dit letsel niet is ontstaan door bijvoorbeeld een val of zelfverminking, maar door geweld. Ook de diverse medici die de verwondingen van de vrouw hebben gezien, zijn hiervan overtuigd. De officier houdt de verdachte verantwoordelijk voor het geweld. Uit onderzoek is gebleken dat er op de bewuste dag geen anderen in het appartement aanwezig waren.

De officier van justitie kwalificeert het toegebrachte geweld als doodslag. Bij de vrouw zijn meerdere letsels geconstateerd die op zichzelf al dodelijk waren. Gezien dit buitensporige geweld moet de verdachte de opzet op de dood hebben gehad, aldus de officier van justitie. Omdat het kindje buiten de baarmoeder nog niet levensvatbaar was, kan de verdachte niet vervolgd worden voor doodslag op de foetus. Maar het overlijden van het ongeboren kindje weegt wel mee in de strafmaat.

De officier van justitie benoemde in haar requisitoir dat zij niet eerder een huiselijk geweld zaak met dergelijk zwaar letsel is tegen gekomen: ‘Het slachtoffer is letterlijk tot moes geslagen of getrapt. Het prille leven in haar buik is door ditzelfde geweld ook komen te overlijden. Een foetus, het klinkt zo afstandelijk. Maar als we kijken naar de foto’s die zijn gemaakt, dan zien wij een puntgaaf kindje met vijf teentjes aan elke voet en vijf vingertjes aan elke hand. Een kindje dat niet geboren mocht worden.’

De officier van justitie schetste het onvermogen van het slachtoffer om uit de gewelddadige relatie te stappen, waarin zij steeds meer zelfstandigheid verloor: ‘Uiteindelijk heeft verdachte haar alles ontnomen: eerst haar sociale contacten, toen haar ongeboren kindje en haar leven. Met deze vreselijke werkelijkheid moet haar familie verder leven.’

De man is eerder veroordeeld voor huiselijk geweld in zijn vorige relatie. In verband hiermee is in 2014 door een deskundige een rapportage opgesteld over zijn psychische gesteldheid en zijn toerekeningsvatbaarheid. Hoewel de verdachte nu weigert mee te werken aan onderzoeken, zijn de bevindingen van destijds nog relevant en bruikbaar, aldus de officier van justitie. Een behandeling is noodzakelijk om te voorkomen dat verdachte in een nieuwe relatie opnieuw geweld zal gebruiken.

Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van 8 jaar en TBS met dwangverpleging passend. Mocht de rechtbank geen TBS opleggen, dan is de maximale gevangenisstraf voor doodslag (15 jaar) gerechtvaardigd.

De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, doet op 18 juli uitspraak.

Het bericht 8 jaar gevangenisstraf en TBS voor fatale mishandeling Deventer verscheen eerst op Salland TV.

Source: Salland TV